Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Ötven benzinkút pert indít a magyar állam ellen az árstop miatt

A kis kutakat üzemeltetők összefognak, és jövő héten alkotmányjogi panasszal élnek, ezzel párhuzamosan eljárást indítanak a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál – nyilatkozta a Szabad Európának Karsai Dániel ügyvéd. Eddig közel ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez.

Karsai szerint mivel a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ez sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat. – Ezt a válságot nem az állam kreálta, viszont a krízis anyagi terheit a benzinkutasoknak kell viselniük. Semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket – mondta az ügyvéd.

A kormány intézkedése sértheti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméhez fűződő jogokat védő előírásait is. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlata szerint az olyan tagállami intézkedés, amely egyes piaci szereplők ügyfélkörét elvonja, versenytársakhoz irányítja át, illetve hatásában erre alkalmas, a tulajdonjogot sérti.

A kis kutak szerint sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot az intézkedésnek két része

  • az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is,
  • szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését.

Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál – mondta el a Szabad Európának Karsai Dániel.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!