Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Orbán Viktor már alá is írta az újabb nyugdíjemelést

A kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről is döntött az infláció miatt – hangzott el a mai kormányinfón. Az erről szóló rendeletet a miniszterelnök már alá is írta.

A kormányinfón Gulyás Gergely ismertette: az év eleji 5 százalékos emelés mellett az infláció mértéke miatt újabb 3,9 százalékos nyugdíjemelés érkezik júliustól, az előző hat hónapra pedig visszamenőleg meg fogják kapni az emelést az idősek.

Kérdésekre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a Honvédelmi Minisztérium is jelezte, hogy a magyar egészségügy készen áll arra, hogy sebesült ukrán katonák gyógyításában részt vegyen.

Gulyás Gergely az ATV kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a benzinárstopot továbbra is fenntartják, és nem értik az ezzel kapcsolatos kritikákat, amikor a kisebb benzinkutak is kapnak kompenzációt. A kormány csökkentette a jövedéki adót és kompenzációt is ad a kiskutak számára, ennél többet nem lehet számukra biztosítani. A benzinárstop további meghosszabbításának lehetőségét majd június közepén vizsgálja újra a kormány.

Az árstopokról közölte: valószínűleg az élelmiszerár kevésbé fog a háború előtti szintjére visszatérni. Júliusban azt kell felülvizsgálni, tartható-e az árstop, ezeket a lehetőségeket 2-3 havonta felül kell vizsgálni.

Az élelmiszer-kiskereskedők árstop miatti, esetleges kompenzációjáról kijelentette: az intézkedést főleg nagy, multinacionális cégek szenvedik el.

Nem követné a kormány azt a divatot, hogy több tucat minisztériumot nyisson, így a környezetvédelem különféle területein sem a kormányszerkezet kérdése az, hogy jó döntéseket hozzunk – mondta újságírói kérdésre, mely a Greenpeace javaslatát vetette fel, zöldminisztériumokat szorgalmazva.

A Mandiner arra volt kíváncsi, hogy mikor alakul meg a kormány. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a május 16-i héten várható.

Arra a felvetésre, hogy a gyermekvédelmi népszavazás eredménye jogi kötőerővel nem bír, de várható-e, hogy módosítják az erre vonatkozó törvényeket, a miniszter elmondta: A népszavazás eredendő célja az volt, hogy a tavaly meghozott törvény kaphasson védelmet, de nem zárkóznak el további módosításoktól. A politikai eredmény az, hogy soha ennyien egy irányba nem szavaztak még népszavazáson.

Az egészségügyi szakdolgozók helyzete kapcsán arról beszélt: Európában példátlan méretű béremelés volt az orvosok, és igen erős, 72 százalékos emelés az ápolók fizetésemelését illetően, tehát a miniszter nem tart tömeges felmondásoktól.

Az RTL „kiigazítást” firtató kérdésre Gulyás Gergely elárulta: negatív döntéseket, megszorításokat a jobboldali kormányok nem szoktak hozni. A hiánycél tartásához szükségesek lesznek intézkedések, de ezek nem megszorító jellegűek.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!