Feloszlatta magát a mártélyi képviselő-testület – Dr. Putz Anita szerint Lázár János vizet prédikál és bort iszik

4-3 arányban a feloszlatás mellett döntött a mártélyi képviselő-testület, így majd időközi választást kell kiírni. Az erről szóló egyéni képviselői indítványt Somodi István Vendel nyújtotta be, erősítette meg a Vásárhelyi Médiacentrumnak. Ő biztosan nem indul képviselő-jelöltként a következő választáson, ahogy a vásárhelyi Médiacentrumnak mondta, neki nem hiányzik az ezzel járó hajcihő. Dr. Putz Anita polgármester viszont, bár egyértelműen nem mondott igent, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy újra elindul a tisztségért.

Képviselő-testületi ülés volt a mártélyi Községháza épületében. Itt döntöttek, utolsó napirendi pontként arról, hogy feloszlatja-e magát a testület és időközi választást írhatnak-e ki.

A Községháza előtt néhány érdeklődő, tüntető személy volt kint, ők, ahogy mondták, azt várták, hogy valamivel bíztatni kell őket, mert tönkre ment a falu Dr. Putz Anita alatt, pedig korábban Lázár János mindent megoldott. Egy hölgy azt mondta, az unokái miatt fontos a falu fejlődése. A korábbi polgármesterek folyamatosan hozták a fejlesztéseket, míg a mostani esetében egyet sem tudna felsorolni. Ezt lehet jól látta a választópolgár, az okot azonban, és ezt többen is cáfolták a polgármesteri hivatalon belül, már rosszul látta. Véleménye szerint ugyanis a mostani vezetés nem is adott be pályázatokat, elfelejtették. Azt mondta, talán kettőt ha adtak be, abból talán az egyik nyert.

Nos, ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a név szerinti szavazáson az derült ki, hogy 4 képviselő, Somodi István Vendel, Kulcsár Renáta, Pótári Mihály Zsolt és Mészáros István igennel szavaztak arra a kérdésre, feloszlassák-e a testületet, míg 3-an nemmel voksolt, többek között maga a polgármester is. Az igennel szavazó képviselők voltak azok, akikkel Lázár János április 13-án zárt ajtók mögött találkozott azért, hogy megköszönje azt, hogy a választások alkalmával őt támogatták.

Somodi István Vendel a Vásárhelyi Médiacentrumnak elmondta, ő adta be azt az egyéni képviselői indítványt, amely a képviselő-testület feloszlatására vonatkozott. Azt is elárulta, nem indul a következő választásokon, mint képviselő-jelölt.

Az időközi választást augusztus végére-szeptember elejére írhatják ki, ennek mintegy 2 millió forintos költsége az önkormányzatot terheli, mondta a képviselő-testületi ülésen Dr. Karsai Éva, jegyzői jogkörben eljáró aljegyző.

Dr. Putz Anita jelenleg még nem tudja, indul-e polgármesterként. Azt mondta, Lázár János bort iszik és vizet prédikál, mert békét hirdetett, közben a településen békétlenséget szított. A testület feloszlatásának hátterében nyilvánvalóan ő áll, mondta Dr. Putz Anita.

A feloszlatáshoz a sorozatosan nem nyertes pályázatok mellett a falu vezetésének hibáján kívül álló pénzügyi nehézségek is hozzájárultak. Azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy még az előző önkormányzati ciklusban elnyert pályázat meghiúsulása komoly anyagi terhet okoz a község gazdálkodásában. Ugyanis hiába nyertek 200 milliós támogatást a helyi kerékpárutak bővítésére, mivel a beérkezett árajánlatok legolcsóbbika is 164 millió forinttal meghaladta a rendelkezésre álló forrást, 2018 októberében úgy döntött a település korábbi vezetése, felbontja a 2017 őszén szignált támogatói szerződést. Így teljes egészében, kamatostul vissza kell fizetni a kiutalt támogatást, azonban a közbeszerzés kiírása előtt 15 millió forintot elköltött műszaki előkészítésre, terveztetésre. A Magyar Államkincstár ugyan hozzájárult részletfizetéshez, a májusban esedékes utolsó – mintegy 16 milliós – részlet átutalását már nem tudja vállalni az önkormányzat, ehelyett júniusban rendezné az ügyletet.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!