Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hiába kértek az orvosok önálló egészségügyi minisztériumot, a Fidesz szerint ez csak a baloldal programja volt

A Magyar Orvosi Kamara számos javaslatot megfogalmazott a kormánynak, ezek között szerepelt az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítása. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a heti Kormányinfón közölte, ez a baloldal kampányának volt része, biztosnak tűnik, hogy nem lesz önálló egészségügyi tárca.

A MOK nyílt levelében azt írta: a hálapénz betiltása valóban történelmi jelentőségű és az orvos-béremelés is. Ugyanakkor ez ,,csak orvoskollégáink eddig méltatlan jövedelmében hozott érdemi előrelépést, az egészségügy ellátási minősége, hozzáférése, teljesítménye nem javult ennek megfelelően, sőt – sajnos a COVID-járványnak is köszönhetően – számos területen inkább romlott.” A kamara szerint, hogy érdemben javuljon a lakosság egészségi állapota, munkakészsége, illetve az ellátás minősége, hozzáférése, komplex, programszerű intézkedésekre van szükség. A következőket javasolták:

  • Az egészségügy kapacitásainak hozzáigazítása a megváltozott szükségletekhez, megváltozott technológiai környezethez és a rendelkezésre álló humánerőforrás szerkezethez.
  • A betegutak és ellátási kötelezettségek egyértelmű és betartatott újra szabályozására van szükség.
  • Több, magasan képzett szakdolgozóra,diplomás ápolóra van szükség. Ehhez elengedhetetlen a szakdolgozók bérének – érdemi, arányaiban az orvosokéhoz illeszkedő – emelése.
  • Az ápolás fejlesztése, beleértve az otthoni szakápolást és a hospice ellátást. Szükséges a szociális ápolás leválasztása az egészségügyi ellátásról.
  • Új finanszírozási és szabályozási rendszert kell bevezetni.
  • A hálapénzrendszer helyett legális érdekeltségi rendszert kell kialakítani.
  • Az eredményes gyógyítás feltétele a szakmai protokolloknak és minimumfeltételeknek a politikától távolított, a Magyar Orvosi Kamarát bevonó megújítása és naprakészen tartása.
  • Rendezni kell a közösségi- és a magánellátás viszonyát.
  • Ki kell teljesíteni a tervezett és elindított nemzeti népegészségügyi programokat.
  • Jogszabályi szinten is transzparenssé kell tenni az etikai eljárásokat.

Felhívják arra is a figyelmet, a Semmelweis terv több mint 10 éve készült, és az azóta jelentősen megváltozott szakmai – társadalmi környezet miatt szükség van egy új, komplex nemzeti programra. A sikeres megvalósítás, koordinálás elengedhetetlen feltételének tartják az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását.

Gulyás miniszter a héten arról beszélt, a most záruló ciklusban számos átalakítás történt az egészségügyben a MOK-kal egyeztetve, sőt, mindez teljes nemzeti egyetértésben történt meg, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúan szavazta meg a parlament is. Szerinte az Országos Kórházi Főigazgatóság is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az orvosi kamarával továbbra is együttműködésre törekszenek, nyitottak a hivatásrend felvetéseire, amelyekről az új egészségügyi irányítás fog tárgyalni velük – fejtette ki.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!