Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kivéreztetés fenyegeti a mártélyi önkormányzatot

Egy, még az előző önkormányzati ciklusban elnyert pályázat meghiúsulása komoly anyagi terhet okoz a község gazdálkodásában, és hiába kértek mindössze 5 millió forint kormányzati támogatást, pályázatukat elutasították.

Nincs még ott az április 27-i előterjesztések között, hogy a mártélyi képviselő-testület négy tagja lemondana mandátumáról, az viszont igen, hogy a község önkormányzata pénzügyi nehézségekkel küzd, mégpedig az előző ciklusban elnyert pályázat meghiúsulása miatt. A falu honlapján olvasható dokumentum szerint hiába nyertek 200 milliós támogatást a helyi kerékpárutak bővítésére, mivel a beérkezett árajánlatok legolcsóbbika is 164 millió forinttal meghaladta a rendelkezésre álló forrást, 2018 októberében úgy döntött a település korábbi vezetése, felbontja a 2017 őszén szignált támogatói szerződést. Így teljes egészében, kamatostul vissza kell fizetni a kiutalt támogatást, azonban a közbeszerzés kiírása előtt 15 millió forintot elköltött műszaki előkészítésre, terveztetésre. A Magyar Államkincstár ugyan hozzájárult részletfizetéshez, a májusban esedékes utolsó – mintegy 16 milliós – részlet átutalását már nem tudja vállalni az önkormányzat, ehelyett júniusban rendezné az ügyletet.

További előre be nem tervezett, 5 milliós kiadást jelentett Mártélynak, hogy egy területet, ahol illegálisan helyeztek el építési hulladékot, vissza kellett állítania eredeti állapotába. Jóllehet emiatt a kormánynál pályáztak 2021 őszén rendkívüli támogatásra, beadványukat elutasították. A veszélyhelyzetről szóló átmeneti jogszabályok azt is megakadályozták, hogy helyi adók vagy bérleti díjak emelésével maguk teremtsék elő a szükséges összeget.

A dokumentumhoz csatolt pénzállomány kimutatás szerint júniusra így is mínuszba fordul a falu büdzséje.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!