Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az Állami Számvevőszék szerint a pedagógusoknak van egy csomó megtakarítása

Miközben a tanárok megalázóan alacsony fizetésük miatt sztrájkoltak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénzügyi kultúrájukról készült jelentést tett közzé márciusban – vette észre a Népszava.

Megpróbálták felmérni a válaszadó tanárok anyagi helyzetét, összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak „érvényes válaszokat” a 21 kérdésre.

A kutatásból kiderül, hogy:

  • a megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, amit a jelentés „rendkívül jó aránynak” tart.
  • a megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.
  • a megtakarításokat elsősorban folyószámlán tartják, vagy állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban tartják a spórolt pénzüket.

A Népszava cikke megjegyzi, hogy az ÁSZ jelentéséből kimaradt, hogy ma Magyarországon a pályakezdő állami oktatásban elhelyezkedő tanárok bruttó 219 ezer forintot (a 15 ezres pótlékkal együtt nettó 160 ezret) vihetnek haza havonta, ami éppen megegyezik egy szakmunkás minimálbérével; három év és egy sikeres minősítő vizsga után a fizetés bruttó 243 ezer forintra emelkedik; egy egyetemi végzettségű tanár fizetése 15, egy főiskolai végzettségű tanáré cirka 30 pályán töltött év után hagyja le a bruttó magyar átlagkeresetet.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!