Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ha emlékszünk rá, azért, ha nem, akkor azért érdemes megnézni – Írógép-kiállítás Mártélyon

Ma délután nyílik a mártélyi Faluházban az a kiállítás, amely Horváth Barna írógépgyűjteményét mutatja be. Az egyedi kollekció azt a 100 évet öleli fel, amely forradalmasította a szövegírást, és lehetővé tette mindenki számára, hogy gondolatait eljuttassa másokhoz.

Szinte már nem is emlékszünk a régi írógépek hangjára, pedig valaha az irodák és szerkesztőségek a billentyűk csattogásától voltak hangosak. Szalkainé Gábor Erzsébet valaha gyors- és gépírást tanított a Frankel Leó Szakközépiskolában, ahol leírókat, titkárnőket képeztek.

A Vásárhelyi TV-nek elmondta, hogy annak idején úgy gondolták, hogy a lányokat gépírónak adják, mert az könnyű, ülőmunka, ám egy-egy billentyű leütéséhez körülbelül 20 deka erőkifejtés kell. Tehát ki lehetett számolni, hogyha valaki egy nap alatt mondjuk több ezer leütést tett, akkor mennyi erő szükséges hozzá, hogy ezt meg tudja tenni.

Horváth Barna fiatal kora ellenére szenvedélyesen gyűjti a régi írógépeket, melyeken hivatalos íratok, magánlevelek, esetleg költemények is születtek. Nem csak ismeri a különböző márkákat, de azt is tudja, hogy Szabó Magda, vagy József Attila milyen típusú gépet használt. A 20. század elejéről is van egy masinája., egészen pontosan egy 1915-ös Underwood.

A körülbelül 50 darabból álló gyűjteményt most mutatja be először a nagyközönségnek a székkutasi fiatalember, aki főként vásárokban szerzi be a kollekció új darabjait. Büszke arra, hogy nem csak összegyűjti, de szükség esetén meg is javítja a különböző márkájú írógépeket. A tárlat jövő hét csütörtökig tekinthető meg a mártélyi Faluházban.

Tekintsék meg a Vásárhelyi TV híradós anyagát:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!