Példátlan a magyar választás nemzetközi sajtóvisszhangja

A vezető világlapok azt sürgetik, hogy elég volt, az EU-nak móresre kell tanítania Orbánt. A helyben.hu nemzetközi lapszemléje 2022. április 5-én.

FAZ

Úgy hírlik, hogy a Bizottság már a héten beélesíti a jogállami mechanizmust a magyar kormány ellen, vagyis az ország sok-sok milliárd eurós támogatástól eshet el. Az Európai Parlamentben ugyanakkor sokan úgy látják, hogy Brüsszelnek sokkal előbb kellett volna lépnie. Barley, az EP német szociáldemokrata alelnöke úgy foglalt állást, hogy Orbán EU-ellenes és tönkre akarja tenni a demokráciát, ennek megfelelően kell bánni vele. A liberális német Moritz Körner biztosra veszi, hogy a kormányfő még tovább putyinizálja a magyar viszonyokat.

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/nach-orbans-wiederwahl-geht-bruessel-jetzt-gegen-ungarn-vor-17933935.html

Süddeutsche Zeitung

A legnagyobb német újság is úgy értesült, hogy Brüsszel elszánta magát a cselekvésre Magyarország ellen. Azaz hadat üzen. Sokak szerint azonban hiba volt részéről, hogy kivárta a választást, mert az eredmény azt igazolja, hogy korábban kellett volna ébrednie. De az biztos, hogy Orbánt csakis pénzzel lehet jobb belátásra téríteni. Ám mivel lerongyolódott az államháztartás, feltehetőleg most kénytelen lesz az EU kedvét keresni. Nem valószínű, hogy ilyen előzmények után ne kelljen komoly engedményeket tennie a támogatásért cserében. Főleg, miután a korrupció az égbe kiált.

https://www.sueddeutsche.de/politik/orban-bruessel-ungarn-wahl-1.5560547

FT

A vezető európai lap sürgeti, hogy a Bizottság végre járjon el Magyarországgal szemben, miután a választás meghiúsított egy sor reményt. Ráadásul a két oldal messze nem egyenlő feltételekkel vívta meg a versenyt. Orbán ugyanakkor semmibe veszi a demokratikus értékeket, amit jól mutatott az ukrajnai háború is. Egyben Putyini kijárója az EU-ban, de most már Varsóval is szembekerült az oroszok miatt.

Ám az unió nem hagyhatja ennyiben. Mert még az elsöprő győzelem sem jogosítja fel a miniszterelnököt a liberális demokrácia felszámolására. Ehhez a pénz jelenti a leghatásosabb ellenszert. A Nyugat nem teheti meg, hogy a válság miatt szemet hunyjon a jogsértések felett, saját értékeit elárulva vegye meg az egységet.

https://www.ft.com/content/6f0ffd2e-8dd0-4d77-95be-296da6c4dc58?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notification:instant-email:content

Washington Post

Az irányadó amerikai lap szintén úgy látja, hogy itt az idő, az uniónak cselekednie kell a magyar vezetés ellen, annál is inkább, mert főként a jogállami mechanizmus jóvoltából meg is van az eszköze Orbán toxikus befolyásának ellensúlyozására. Főleg miután a politikus tegnapelőtt este még a hősies ukrán elnökön is gúnyolódott, miközben ő maga erősen felfuvalkodott.

Azon felül alig leplezetten Putyin szekértolója Európában. A választás eredményét persze tiszteletben kell tartani, ám a magyaroknak látniuk kell, hogy döntésük következményekkel jár. Nem csak azért, mert Magyarország immár jóformán pária az unióban, hanem mert a gazdaság is megsínyli a Fidesz jogsértő politikáját. Be kell élesíteni a szankciós rendszert, mert Európa nem tűrheti tovább az értékei elleni támadást.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/04/04/viktor-orban-hungary-antagonizes-europe/

Guardian

A magyar választás lehangoló volt a demokrácia szemszögéből – mutat rá a vezércikk, kiemelve, hogy az eredmény ismét csak igazságtalan körülmények között jött létre. Viszont Orbán úgy gondolhatja, most már a tömegektől kapott felhatalmazást, így keresztbe feküdhet a további oroszellenes szankcióknak, viszont nagy a dilemma az EU számára, hogy mitévő legyen egy olyan taggal, amely kilúgozta a demokratikus elveket, de oly mértékben, hogy a Fidesz jóformán már leválthatatlan.

Emellett virágzik a legfelső szintű korrupció, nem kis részben az uniós szubvenciók révén. Mivel az ellenzék keze meg van kötve, kívülről kell elérni a változást. Vagyis be kell élesíteni a jogállami mechanizmust és meg kell vonni a pénzeket. Nem szabad, hogy Orbán mondja ki az utolsó szót.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/apr/04/the-guardian-view-on-hungarys-election-a-dismal-day-for-democracy

Wall Street Journal

A vezércikk azt javasolja, hogy az unió állapodjon meg Orbánnal, mert nem szép, amit művel, de rendszere sehol sincs ahhoz a veszélyhez képest, ami keletről fenyegeti a szabadságot és a világ békéjét. Ezért nem szabad túlértékelni Magyarország jelentőségét. Főleg, mivel már egyértelmű, hogy Orbán nem tud egy új, keresztény-nacionalista mozgalom vezetője lenni.

Ha viszont az EU megpróbálja sarokba szorítani, azzal lovat ad a magyar nacionalizmus alá. Ezzel együtt riasztó, hogy törleszkedik az orosz elnökhöz, amikor ilyen szintű háborús bűnökre derült fény Ukrajnában. De bármennyire is gyomorforgató, ki kell egyezni a magyar politikussal.

https://www.wsj.com/articles/a-win-for-hungarys-viktor-orban-election-europe-11649096832

Guardian

Vajon mit érez Orbán Viktor, amikor a tükörbe néz? Ezen tanakodott a jeles európai elemző, Timothy Garton Ash, amikor vasárnap este átvágott a Hősök terén az ellenzéki eredményváró után. Hiszen hová jutott a kormányfő pályája a Nagy Imre újratemetésén mondott beszéd óta. Úgy ítéli meg, hogy nagyon is szoros a kapcsolat az ukrajnai rémségek és a magyar helyzet között.

Itt lett volna az alkalom, hogy az ellenzék sikerével az ország ismét csatlakozzon Európához, ehelyett Orbán ismét szabadkezet kapott. Biztos, hogy meg tovább az illiberális demokrácia építése, de itt Brüsszelnek közbe kell avatkoznia. Ám azt ne higgye, hogy a pénz az ukrán menekültek megsegítésére kell a magyar kormánynak, ez csak süket duma. De nem tudni, hogy az EU képes és hajlandó-e lépni, miközben vasárnap este óta újabb sötét felleg terült Európára.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/apr/04/orbans-victory-in-hungary-adds-to-the-darkness-overshadowing-europe

New York Times

A demokrácia és a tekintélyuralom Ukrajnán kívül is vívja harcát, és ehhez Putyinnak vannak szövetségesei Európában, lásd Orbánt, aki fokozatosan tolja országát az autokrácia irányába. Nála keveredik a kulturális nacionalizmus, a gazdasági populizmus és a rendszerszintű korrupció. Magyarország immár erősen közelít ahhoz, hogy Moszkva 5. hadoszlopa legyen az unióban, illetve a NATO-ban. Bár a rendszer ránézésre demokrácia, Orbán valójában az orosz elnök embere.

Economist

Az illiberális nacionalizmus ült tort, amikor a reakciós és populista Orbán fölényes győzelmet aratott az urnáknál. Úgy tünteti fel, hogy gyengébbik félként is védi a nemzetet az uniós bürokraták, a nemzetközi baloldal és Soros ellen, de most már Zelenszkijt is az ellenségek között említette. Brüsszel nem könnyen tudja majd engedményre kényszeríteni, amikor a Fidesz ilyen látványos sikert aratott.

https://www.economist.com/europe/viktor-orbans-victory-is-a-triumph-for-illiberal-nationalism/21808575

Die Welt

A magyar szavazók számára a biztonság előbbre való, mint a demokrácia és a szabadság, ám ez riasztó a külföld számára is – mutat rá a konzervatív lap főszerkesztője. Orbán a kampány során éppen a háború segítségével fordította meg a szerencséjét, mert hirtelen a béke követeként jelent meg. Onnantól kezdve sok szó nem esett a korrupcióról, a sógorságról-komaságról.

Az EU nyugodtan érezhet lelkifurdalást, mert túl sokáig tétlenkedett. És közben csak döntötte a pénzt a magyar rendszerbe. Ennek ellenére komolyan nem próbálta feltartóztatni Orbánt. De most már nagy az elégedetlenség Budapesttel szemben az EU-ban, még a lengyelek részéről is. Így Brüsszelnek másként kell hozzáállnia a dologhoz, nehogy mások is úgy érezzék: nem is rossz a tekintélyuralmi modell.

https://www.welt.de/debatte/kommentare/article237979727/Parlamentswahl-Die-Ungarn-stellen-Sicherheit-ueber-Freiheit-und-Demokratie.html?icid=search.product.onsitesearch

New York Times

Magyarország kívülről figyelte az ukrán válságot, nem foglalt állást Oroszország és a Nyugat vitájában, nehogy bármi ártson a februári gázmegállapodásnak. A választás viszont független megfigyelők szerint tisztességtelen volt, ezért most erősödik a nyomás, hogy Orbán vizsgálja felül álláspontját, mert egyrészt a szövetségesek elpártolnak tőle, másrészt viszont egy csomó euróról lesz kénytelen lemondani. Pedig nagyon kell neki a pénz, hiszen nyakló nélkül osztogatott, de hogy jön-e segítség, az attól függ, visszakozik-e a jogállam ügyében. Ám semmi jelét nem mutatta, hogy kapható volna rá.

Neue Zürcher Zeitung

Orbán megerősödött és ezt alaposan megérzik majd ellenfelei, mind odahaza, mind a világban. Arra nemigen van kilátás, hogy az ellenzék megbuktassa, mert akkora kudarcot szenvedett el. Részben a programhiány, részben pedig amiatt, hogy Márki-Zay nem volt megfelelő jelölt. Hiányzott nála a rutin és a karizma. Ezért most bőven széteshet az összefogás.

De egyébként is kétséges, hogy lehet-e még váltani demokratikus úton a Fideszt. Orbán bizonyította politikai tehetségét, így csak rajta múlik, meddig áll az ország élén. Stabil hazai helyzetét Európa orra alá fogja dörgölni, ily módon nehéz lesz vele dűlőre jutni a jogállam, a szubvenciók és a szankciók ügyében.

https://www.nzz.ch/meinung/wahlen-in-ungarn-viktor-orban-ist-staerker-denn-je-ld.1677883

FAZ

Azért a Fidesz sikere nem volt annyira egyértelmű, több folt is beszennyezte, hiszen a pálya erősen lejtett a pártnak, amely bőven használt állami forrásokat a választási hadjárathoz. Nem beszélve a sajtópiaci dominanciáról. Ám a rendszert csakis a magyarok tudják leváltani, de azért Brüsszel már feni a kést, mert elege van a mértéktelen korrupcióból. Csak arra kell ügyelnie, hogy az adott jogi keretek között használja a jogállami mechanizmust, mert különben propaganda előnyhöz juttatja Orbánt.

https://zeitung.faz.net/faz/seite-eins/2022-04-05/ceb654e034f77597b1ef0880deb5fc68/?GEPC=s5

Politico

További viharokra készülhet az EU, mivel Orbánnak hála, nagyon úgy néz ki, hogy újabb csaták lesznek Brüsszellel a demokrácia és Oroszország ügyében. De nem ártott neki a választáson, hogy szoros kapcsolatot tart fenn Putyinnal, mert a jelek szerint bejött neki, hogy úgy állította be: ő a béke és biztonság garanciája széles e hazában. Így viszont az a valószínű, hogy miatta megint ellentétek lesznek annak kapcsán, hozzon-e az unió keményebb szankciókat Moszkva ellen. Főként hogy kiderült: az orosz csapatok mészárlásokat követtek el és civileket erőszakoltak meg.

A Bizottság – részben a választások miatt – nem indította be a jogállami mechanizmust, ám most erősödni fog rá a nyomás, hogy végre cselekedjen. Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője úgy gondolja, hosszú lesz a lista, miként sértették meg a szavazás tisztaságát. Emellett összecsapnak a nézetek az LMBT-jogok, a bírói függetlenség, a migráció és a sajtó függetlenséget ügyében is.

https://www.politico.eu/article/orban-win-sets-stage-for-more-eu-battles-on-democracy-and-russia/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=5365c7a9d4-EMAIL_CAMPAIGN_2022_04_04_04_40&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-5365c7a9d4-190679512

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!