Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Információs pont nyílt Makón a helyi zsidóság történetéről

Lezárult a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt, amelynek keretében egy öt állomásos, Miskolcot, Sátoraljaújhelyt, Nyírtasst, Nagykállót és Makót érintő zarándokút készült el. Az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból, kormányzati támogatással megvalósult beruházás azzal a céllal jött létre, hogy olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatásokat teremtsen az érintett településeken, amelyek megőrzik és bemutatják a kelet-magyarországi régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A projektgazda a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) volt.

A zarándokút első állomása Miskolc, ahol többek között egy korszerű kiállítástechnikai eszközökkel felszerelt látogatóközpont, került kialakításra a beruházás keretei között.

A második állomás Sátoraljaújhely, ahová évente ezrek látogatnak el a csodarabbi, Teitelbaum Mózes sírjához. A projektnek köszönhetően immár egy 75 férőhelyes, imaszobával rendelkező zarándokszálláshely várja az idelátogatókat.

Nyírtasson a háború előtti zsidó közösség hagyományainak felélesztése érdekében egy új zarándokközpont valósult meg, ahol konferenciaközpont, rituális fürdő, kóser étkező és tanház működik az egykori tassi főrabbi sírja mellett.

Nagykállón a Nagybalkányi úti régi zsidó temető a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye, ugyanis itt található a magyarországi haszidizmus atyjának, Taub Izsák Ezékiel csodarabbinak a sírja. A település szellemi örökségének megőrzését, valamint megfelelő turisztikai infrastruktúra kiépítését célzó fejlesztés során egy modern kiállítás-technikai eszközökkel felszerelt kiállítótérrel, rendezvényteremmel, valamint információs pulttal ellátott zarándokház került kialakításra.

Az útvonal utolsó helyszíne Makó, ahol a projekt keretei között információs pontot alakítottak ki, amely modern eszközök segítségével idézi meg a makói zsidóság történetét, a csodarabbi és a cadikok életét és tetteit, valamint bemutatja a három makói temető nevezetes síremlékeit. A beruházásnak köszönhetően, a város északi területén fekvő zsidó temető megközelítését immár új, kiépített út biztosítja.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: „A projekt szervesen kapcsolódik a közelmúltban megalakult Nemzeti Vallásturizmus Tanács céljaihoz. Az érintett települések eddig is vonzották az idelátogató ortodox zarándokokat, azonban a beruházásoknak köszönhetően ez új perspektívát nyithat szélesebb kör számára, továbbá az európai színvonalú fogadó körülmények a zsidó közösség és az ország jó hírét is szolgálják.” A projekt sátoraljaújhelyi eseményén jelen volt Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára is, aki azt mondta, a Magyar Zsidó Örökség Útja program a vallásgyakorlás értő elősegítését, a zsidó kulturális örökség megőrzését, bemutatását, ugyanakkor turisztikai szempontból is hosszú távú, jövedelmező attrakció létrehozását kívánja elősegíteni.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!