Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nyolcszor annyit költ a Fidesz plakátokra, mint az ellenzék együttvéve

Háromszoros a kormány túlköltése a megengedett mértékhez képest, és nyolcszoros a jelenléte az ellenzékhez képest – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója az ATV Start című műsorában.

Ismertette, 12 171 kormányerőt támogató plakáthellyel szemben 1564 darab ellenzéket támogató plakátot láthatunk az utcákon. Az igazgató rámutatott arra is, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ezen kívül ott vannak még a közösségi médiában vásárolt hirdetések, a közvetlen lakossági kampányok és az újsághirdetések is. ,,Iszonyatos pénzt költ a kormány arra, hogy a Fidesz hatalmon maradjon” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék és a Magyar Államkincstár feladata lenne, hogy a közpénzek felett őrködjenek, de ebben az esetben csak ,,megvonják a vállukat”. A szakember szerint az ÁSZ-nak kötelessége lenne cselekedni, ugyanis a Fidesz, mint párt majdnem másfél milliárd forint értékben helyezett ki plakátokat, miközben a teljes kampányban 50 napon keresztül minden kampányeszközre együtt csak 1,2 milliárdot költhetett volna.

Ligeti szerint ebből nem tud jól kijönni a Fidesz, ez számára „a 22-es csapdája”, hiszen két lehetősége van:

  • ha azzal védekezik, hogy olcsóbban vásárolta a plakátokat, akkor a listaárból adott kedvezmény tiltott párttámogatásnak minősül,
  • ha pedig beismeri, hogy túlköltötte magát, akkor meg a kampányfinanszírozási törvényt szegte meg.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy ha rá is sütik a Fideszre, hogy túlköltekezett, akkor is csak minimális bírságot fog kapni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!