Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Akik 12 éve parlamenti képviselők, azoknak 940%-al nőtt a vagyona

Sokkoló mértékben nőtt a harmadik parlamenti ciklusukat töltő képviselők pénzügyi vagyona az utóbbi egy évtized alatt – számol be összesítésében az mfor.hu. A gazdasági lap felmérésében az értékpapírokat, befektetéseket, a készpénzt, valamint a feltüntetett követelés-állományt is számba vették, ahogy az egyes képviselők tartozásait is.

A vagyonnyilatkozatok alapján tehát a 2010 óta az Országgyűlés padsoraiban ülők összvagyona 940 százalékkal emelkedett, miközben a magyar háztartásoké 227 százalékkal.

Pártpolitikai hovatartozástól függetlenül 128 olyan képviselő foglal helyet a parlamenti patkóban, akik már az első kétharmados Fidesz-győzelem óta folyamatosan mandátummal rendelkeznek az Országgyűlésben.

Emlékeztetnek, 2021 végén az összvagyonuk immár 4 milliárd forintra kúszott fel az előző évi 3,5 milliárd után. Képviselőségük első évét követően ez még 404 millió forint volt.

Az arányok drasztikus megfordulását érzékelteti, hogy egy magyar háztartás 2011-ben még átlagosan több vagyonnal rendelkezett, mint egy parlamenti képviselő: akkoriban a háztartások átlagos vagyona 4,7 millió forintot tett ki, míg a képviselőké 3,1 milliót. 2021-re azonban már változott a felállás: egy képviselő átlagosan 32 milliós vagyon felett diszponál, míg a háztartások csupán 13,1 millióval rendelkeznek átlagosan.

Az mfor.hu összesítése szerint az érintett 128 képviselő összesen 3,03 milliárd forintnyi értékpapírt tart, ami 2011-hez viszonyítva 481 százalékos a növekmény. Ezen értékpapír-állománynak pedig több mint a fele három képviselő: Gyurcsány Ferenc (DK), Bánki Erik (Fidesz) és Tóth Csaba (MSZP) birtokában van. Ugyanakkor a legtöbb tartozása is Bánki Eriknek (Fidesz), Gyurcsány Ferencnek (DK), majd Lázár Jánosnak (Fidesz) van.

A 855 millió forintnyi takarékbetét-állományból a legnagyobb részt Rogán Antal (Fidesz) hasította ki: 2021 végén 616 milliót tartott betétben. Bár a vagyonából tavaly 26 százalékot veszített, de a lap szerint Rogán még így is az évtized nyertesének számít.

A 128 parlamenti képviselőnek ezenfelül összesen 307 millió forintnyi készpénzállománya, 1,9 milliárd forintnyi követelésállománya, és valamivel több mint 2 milliárd forintnyi tartozása van.

Orbán Viktornak pedig sikerült kinulláznia magát: 2021-ben ugyanis törleszteni tudta a még fennmaradó 822 ezer forintos tartozását, amely az évtized elején még több mint 10 millió forintra rúgott. Ezzel a kormányfő nettó pénzügyi vagyona nullszaldós. Nincs adóssága, megtakarítása, készpénze, vagy követelései – a vagyonnyilatkozata szerint.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!