Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mi zajlik Vajdaságban a levélszavazatok körül?

A Szabad Magyar Szó megfogalmazása szerint „a Vajdasági Magyar Szövetség (a Fidesz leghűségesebb szerbiai partnere) aktivistái kézbesítik azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet.” A hírek szerint az aktivisták „segítenek” a kitöltésben és el is viszik a szavazólapokat. Ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ma tett közzé egy Lázár Jánostól származó, választásra buzdító üzenetet.

A 456 ezer levélszavazatból, csaknem 70 ezer szerbiai, nem mindegy tehát, hogy tisztán zajlik-e Vajdaságban a szavazás. A független vajdasági magyar közéleti portál, a Szabad Magyar Szó írt részletesen arról, hogy zajlik a levélszavazás a délvidéki, magyarok lakta településeken.

„Hozták a szavazópapírt, és aki hozta, az ki is töltötte nekünk”


A 444.hu videós stábja fenti címmel tette közzé a YouTube-on videóriportját. Megszólították Pásztor István a VMSZ elnökét és Pásztor Bálintot, Pásztor István fiát, aki egyúttal a VMSZ alelnöke is. Kitérő válaszokat kaptak, mások viszont elmondták mit tapasztaltak.

A YouTube-on a videó alatt megindult a kommentek áradata:

Az egyik, a megfogalmazás alapján vajdasági hozzászóló azt írja:

Magyarországról most elképedve nézik ezeket a képsorokat, pedig ez már 2010 óta így megy. Még ha az újságírók feltárnák az összes hasonló kavarást, akkor lenne csak szörnyülködés. Ez így ilyen könnyed délutáni filmecske lett.

Egy másik hozzászóló pedig arról ír, miért nem kap nagyobb publicitást ez a hír:

Egy normális országban azonnal bukna az, aki ilyennel lepleződik le. Ez miért nincs mindenhol címlapon? Most azonnal érvényteleníteni kéne minden szavazatot, amit a posta átengedett harmadik félnek. Ezek most komolyan érvényes szavazatok lesznek a történtek ismeretében is?

Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában is utalt az esetleges csalásokra: „aktivisták viszik ki a leveleket és ők is gyűjtik össze, ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget”.

Közben Lázár János támogató videóüzenetet küldött Pásztor Istvánnak, amit a VMSZ-es politikus ma tett ki Facebook oldalára. Pásztor azt írja, van veszítenivalójuk a most vasárnapi voksoláson, nem dőlhetnek hátra! Köszöni Lázár János buzdító szavait és motiváló üzenetét! Lázár egyébként – utalva arra, kire is kellene szavazni a vajdasági magyaroknak – azt mondja:

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Fidesz további együttműködése jelentheti a sikerét a közös nemzetpolitikánknak.

A Kutyapárt március 24-én a Facebookon azt írta: „a VMSZ helyi aktivistái, akik a Fidesz testvérpártjaként természetesen a Fideszre szavazásra kérik a címzetteket.” A párt kifogását elutasították, „a Nemzeti Választási Bizottság szerint ez az egész rendben van” – írta a Facebookon az MKKP. „Szerintünk meg nincs rendben. Ezért a Kúriához fordulunk mint érintett párt.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!