Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az ivóvíz közel fele elszivárog Vásárhelyen

100-200 év a hódmezővásárhelyi ivóvízellátó rendszer teljes felújításának várható időtávja a 2020-ban felújított vezetékhosszak alapján.

Riasztó méreteket ölt a hazai ivóvízpazarlás. A magyarországi víziközmű-ágazat és a vízellátás gondjai miatt civil egyesületek, szakszervezetek és önkormányzatok egy koalícióba tömörültek. A létrejött Víz Koalíció kormányzati beavatkozást sürget a víziközmű-rendszerek megújításának pénzügyi finanszírozása érdekében. A szerveződés a hiányzó állapotfelmérést szerette volna pótolni, és ennek érdekében közérdekű adatigényléssel kérte ki a 2020. évre vonatkozó adatokat a víziközmű-szolgáltatóktól. A kapott adatokból állt össze az a tanulmány, amely rávilágít, térségi szinten az ivóvízhálózat műszaki állapotának egyes jellemzőire: a 2020-as évre vonatkozó meghibásodások számára, a felújított vezetékek hosszára, valamint a hálózati és értékesítési veszteségként nyilvántartott vízmennyiségekre.

Az elmúlt hetekben publikált dokumentum alapján kiderül, a hódmezővásárhelyi hálózat országos szinten élen jár az elszivárgó víz tekintetében. Ezt a veszteséget a hálózatba betáplált vízmennyiség és a felhasznált – értékesített, ingyenesen átadott, technológiai célra felhasznált – mennyiség különbözete alapján számolják. A hálózati veszteségek közé kell sorolni az illegális vízfogyasztást, a mérési pontatlanságokat, a hálózati szivárgásokat, a csőtörésből és üzemeltetési hibából adódó vízveszteségeket. A tanulmány összeállítói arra jutottak, Vásárhelyen a rendszerben lévő víz több mint 40 százaléka tűnik el nyomtalanul.

A városban jelentkező ivóvízhálózati hibák száma is kritikus, az egy kilométernyi vezetékhosszra eső meghibásodási szám 1-2 volt 2020-ban. De ha neki is állnának az üzemeltető Alföldvíz Zrt. munkatársai a rendszer modernizációjának, a 2020-ban felújított vezetékhosszak alapján 100-200 évbe telne, mire hasonló ütemben végeznének a feladattal.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!