Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hódmezővásárhely az a város, ahol mindenből tudnak pörköltet főzni

Kolbász, tepertő, sonka- az Alföldön élőknek különleges jelentőséggel bíró ételek. A sertéshús népszerűsége nem csökken Vásárhelyen, egy finoman elkészített szaftos csülök után az egész család megnyalja mind a tíz ujját. Nem kell messzire menni, hogy megértsük, egyes ételek Hódmezővásárhelyen lettek népszerűek, egy várossal odébb Szegeden, sokan azt sem tudják mi az a sonkapörkölt.

Hódmezővásárhelyen szinte bármiből tudnak pörköltet készíteni, még tojásból is. Így nem meglepő, hogy a megmaradt húsvéti sonka is erre a sorsra jut majd az ünnep után, de ne szaladjunk ennyire előre

-mondja Pintér Gábor, a hódmezővásárhelyi Kolbász Butik tulajdonosa.

A sertéshús ára elég nagyot nőtt az utóbbi időben. A szakember azt mondja 20-30%-kal is drágulhattak a kilónkénti árak, ám ez sem szegi kedvét a vásárlóknak.

Általában Húsvét környékén szoktak megdrágulni a termékek, most azonban már jóval az ünnep előtt megemelkedtek az árak. A vásárlók elfogadják, mert tudják, hogy a minőséget meg kell fizetni. Az alaptermékek- közül a füstölt csülök most az abszolút favorit, és elkezdték már vinni a hagyományos sonkát is, amit bükkfán füstölnek, és csak sóval tartósítanak

-mondja a tulajdonos.

Már régen nem ott tartunk – teszi hozzá- hogy egy család elvisz egy 10 kg-os sonkát, sokan darabokat, vagy szeleteket kérnek, ezeket a kívánságokat is teljesítik. A hipermarketekben kapható kötözött sonka helyett sokkal jobb szívvel ajánlják a parasztsonkát, ugyanis abban nincsenek tartósítószerek. A bolti sonka sokkal hamarabb lesz puha, de a henteseknél kapható sonkáknak is megvan a titka. Egy egész estét kell áztatni vízben, és utána főzésnél annyi órát kell a tűzön hagyni, ahány kilós sonkát készítünk éppen. Így sokkal ízletesebb mégis ugyanolyan puha lesz mint a bolti változat.

  • Fontos a jó sonka kiválasztásánál, hogy figyeljünk a küllemére. A színének a nyers húsra kell hasonlítania, és ügyelni kell arra is, hogy ne legyen mozaikolt darabokból összerakva

-derült ki.

Pont úgy, mint az év végi ünnepeknél, Húsvét előtt szűk egy hónappal sem tolonganak az emberek a sonkáért, általában az a tapasztalat, hogy az utolsó héten szeretnének bevásárolni az emberek. A Kolbász Butikban névre szólóan készítik el a leadott rendeléseket, akár még a húst is ki lehet választani, amiből szeretné a terméket a vásárló.

Hurka, kolbász mustárral?

A jó házi májas, hurka-kolbász sem megy ki a divatból, és ahogy jön a jó idő előkerülnek majd a grill kolbászok is, mindenki örömére.

Fotók: Orgovány Rudolf

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!