Próbálkozott a kormány, de a Kúria nem engedte át a népszavazás ötödik kérdését

Szerdán ismét úgy döntött a Kúria, hogy nem lehet népszavazást tartani a kormány kiskorúak nemátalakító kezeléséról szóló kérdésében – közölte a Társaság a Szabadságjogokért.

Mint az ismert, a kormány öt kérdést szeretett volna föltenni a ,,gyermekvédelminek” nevezett népszavazásán, amit az országgyűlési választásokkal egyszerre tartanak április 3-án. Az ötödik kérdés arról szól, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. Egész pontosan így szólt: ,,Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”

A Kúria korábban már kimondta, ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani. A döntés akkor nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, azzal érvelve, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult. A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető.Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé. A Kúria döntése szerint erről a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani.

A TASZ szerint egyébként a többi négy kérdés sem értelmezhető valódi népszavazásként, hiszen kizárólag propagandacélokat szolgál, ezért más civil szervezetekkel együtt mindenkit arra biztatnak, hogy szavazzon érvénytelenül.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!