Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay Péter megdicsérte a Fidesz frakcióvezető-helyettesét

Komoly zavart keltett a Fidesz szavazói között, hogy Németh Zsolt, a párt kül-és biztonságpolitikai szakpolitikusa meglepő tartalmú posztot tett közzé a Facebookon. Ebben két rövid mondat szerepel: „Ruszkik haza! Legyen béke!”

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a hivatalos kormányzati álláspont, hogy Magyarország teljesen semleges a konfliktusban. Ez lényegében azt jelenti, hogy az agresszorral és a megtámadott országgal szemben is egyenlő távolságot kíván tartani az Orbán-kormány. Ez erős eltérés az Európai Unió és a visegrádi négyek többsége (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) által képviselt politikai magatartáshoz képest, hiszen ezek a közösségek erőteljesen elítélik az orosz támadást. Egy friss felmérés szerint a kormánypárt szavazói együtt mozognak a hivatalos állásponttal, hiszen a fideszes szavazóknak csak a 44 százaléka tartja agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mond véleményt a történtekről.

Fotó: 24.hu

Az ellenzék viszont határozottan Oroszországot hibáztatja a háború kirobbantása miatt. A Publicus Intézet felmérése szerint az ellenzéki táboron belül több mint 90 százalék ítéli el az orosz támadást.

Ezért is volt meglepő annak a Németh Zsoltnak a bejegyzése, aki a 90-es évek eleje óta aktív tagja a Fidesznek, két ciklusban pedig a külügyminisztérium politikai államtitkára volt. 2014 óta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese.

A fiatalabb generáció kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a Ruszkik haza! felszólítás az ’56-os eseményeket idézi, amikor a hazánkba bevonuló szovjet csapatokat ilyen feliratok fogadták országszerte.

A fősodorból kiszóló Németh Zsolt meg is kapta a magáét a kormánypárti kommentelőktől. Csak néhány a hozzászólások közül:

„Hát ……most nagyot csalódtam….” „Szerintem ez egy kicsit erős! Ilyet MZP től vártunk volna!” „A béke iránti vágy mindannyiónké. Sokan imádkozunk érte. A ruszkizásnak épp annyira nincs helye, mint nemzeti hőssé avanzsálni az ukránt. Több higgadtságot kérek.” Az ellenzéki politikusok viszont üdvözölték a fideszes politikus bejegyzését. Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője a következőt írta: „Így van, Zsolt! De mondd meg a főnöködnek is, hogy ez a helyes irány!” Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke pedig ezt írta: „Ruszkik haza! Legyen béke! Orbán, takarodj!”

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje sem hagyta szó nélkül a rövidke bejegyzést. „Örülök Zsolt, hogy Orbán Viktorral szemben felébredt a lelkiismereted. Sohasem késő.” – írta a hódmezővásárhelyi polgármester.  

Az ügyről megkérdeztük Márki-Zay Pétert azt követően, hogy pénteken kora délután feljelentést tett a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészségen ismeretlen tettes ellen közösség elleni uszítás és rémhírterjesztés miatt. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elmondta:

Nagyon örül annak, hogy a Fidesz atlantista szárnyának politikusai végre felemelik a szavukat az ellen, hogy Orbán Viktor az elmúlt 12 évben folyamatosan elárulta az Európai Uniót és a NATO-t, és bennünket kínai és orosz gyarmattá tett.

A Ruszkik haza! jelmondat most aktuálisabb, mint valaha, mi pedig azt követeljük, hogy Magyarország a nyugati szövetségek tagja legyen, és a kormány ne veszélyeztesse hazánk biztonságát, valamint az ukrajnai magyarság érdekeit.”

– fogalmazott a politikus.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!