Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Egy felmérés szerint érvénytelen lesz a gyermekvédelmi népszavazás

A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda-népszavazásán április harmadikán – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített. Maga a felmérés február 22 és 26. között készült, a kormány plakát- és videókampánya, és 11 civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdító kampányának kezdete előtt.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók sokkal fontosabbnak tartják a népszavazást, mint az ellenzéki vagy a bizonytalan szavazók. Arra a kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, az arról már hallott ellenzéki szavazók több mint negyede szerint a figyelemelterelés az. Ezzel szemben kormánypárti szavazók a gyerekvédelmet nevezték meg célnak.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt – hiába időzítette azt a kormány az országos választásokkal egy napra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!