Gabonahiány jöhet, több helyütt leálltak a tavaszi munkák

Hatósági áron, soron kívül szeretnének üzemanyaghoz jutni a termelők.

Azonnali intézkedést sürget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), mert komoly gondot okoz még mindig az üzemanyag-ellátási probléma, meg az ár is – írta meg a 24.hu.

Levelükben azt írják, hogy a téli csapadékhiányt rendkívül súlyos tavaszi aszály követi. A mezőgazdasági termelés költségei elszabadultak. (3-5-szörösére drágult az energia és műtrágya ára és árrobbanás következett be a gép- és gépalkatrészeknél is.) A mezőgazdasági felvásárlási árak ezzel nem tartanak lépést.”

Felemlegetik, hogy az üzemanyag-ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők. Míg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480 forint literenként, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen üzemanyag beszállítótól szerzik be a gázolajat, ők napi árat, 6-700 forintot kötelesek fizetni az üzemanyagért literenként. Ha egyáltalán kapnak. A MOL logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki. Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák.

A MOSZ felhívja az illetékeseket – a kormányt és a MOL-t -, hogy a problémát soron kívül rendezzék. Azt kérik, hogy a termelők soron kívül juthassanak – hatósági áron – gázolajhoz.

Ha erre nem kerül sor – és a gazdák nem tudnak dolgozni a földeken – még az is előfordulhat, hogy a napokban bevezetett, jelen körülmények között értelmetlen gabonaexport-stop is értelmet nyer, tényleg gabonahiány alakul ki.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!