Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hódmezővásárhelyen is sztrájkolnak pedagógusok március 16-án(?)

A 2022. március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Információink szerint március 16-án, szerdán Hódmezővásárhelyen is sztrájkolhatnak, legalábbis sztrájkra készülnek pedagógusok, bár szerintük a tankerület ebben próbálja megakadályozni. Országosan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is azt írja, hogy a tankerületi központok vezetői jogellenes intézkedésre utasítják az intézményvezetőket.

Országosan a PDSZ és a PSZ szerint is a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint azt írják, olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken. Teszik ezt úgy, hogy a felelősséget az igazgatókra hárítják. Azt is írják, hogy a jogellenes intézkedésekre történő utasítások országszerte azonosak, tehát nyilvánvaló, hogy központi, kormányzati akaratot valósítanak meg.

Jogszerű sztrájkot kívánnak folytatni az egyik hódmezővásárhelyi általános iskolában március 16-án, ezt mondta a Vásárhelyi Médiacentrumnak Kovács Szabina pedagógus. Megalakult a sztrájkbizottság, a kollégák feliratkoztak, az iskolavezetéssel is egyeztettek, hogy minden szabályosan történjen, árulta el. Hozzátette, az intézmény vezetése együttműködő volt, aminek örültek.

Ám elmondása szerint tegnap felhívták, hogy mégsem lesz jó úgy, ahogy megállapodtak, mert a tankerület olyan dolgokat írna elő, hogy mindenkinek 8 órát kell sztrájkolnia, nem tarthat órát, ez azonban éppen az EMMI szabályozásának mondana ellent, miszerint 50%-os munkavégzésre kötelezhet az intézményvezető, mondta Kovács Szabina.

Ráadásul, mondta, ezzel a 8 órás sztrájkkal több kollégáját elbizonytalanították, mert arra a napra nem járna nekik a tb-biztosítás, és emiatt sokan visszakoznának. Ez azért is tartja felháborítónak, mert a szakma óriási létszámhiánnyal küzd, a kezdőbérekkel szinte lehetetlenség gyereket nevelni.

Ennek ellenére ők készek a sztrájkra, Kovács Szabina hangsúlyozta, az intézmény vezetése korrekten áll a dolgokhoz, amellett, hogy igyekszik független is maradni, dicsérte a vezetés magatartását.

A PDSZ és a PSZ egyébként amellett, hogy jogellenesnek tartják a tankerületek vezetőinek kérelmeit, egyúttal arra kérik a kormányt, hogy az oktatásban dolgozóknak a munkabeszüntetésének idejére kiesett bérét használja jótékony célokra, fordítsa a pénzt az Ukrajnából menekülni kényszerülő családok gyermekeinek taníttatására.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!