Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Újabb szankciókat alkalmazna az EU – Oroszország az államcsőd határán

Külső adóssága törlesztésének leállásával néz szembe Oroszország, ami lényegében államcsőddel egyenértékű. A hitelminősítői „leárazások” sora félszáz orosz céget is sújt. Kedden az EU újabb büntetéseket szavazhat meg az agresszorral és már Belarusszal szemben is.

Az orosz gazdaságra nehezedő, egyre súlyosabb nemzetközi nyomás utolérte az ország és sok cége nemzetközi hitelminősítői besorolását. Még vasárnap az utolsó előtti kategóriába lökte le az ország a Moody’s. A helyzet drámai voltát mutatja, hogy ezzel pár nap alatt tíz (!) fokozattal rontotta az orosz hosszú futamidejű belső és külső államadósság kockázati besorolását. A mostani „Ca”-fokozat alatt már a „C” következik, ami a már becsődölt államoknak van fenntartva. Eszerint tehát az államcsőd határán táncol Oroszország.

Két nappal korábban az S&P hitelminősítő is lépett. Szintén a közeli csődre utaló CCC-kategóriába hajította az országot, illetve 52 orosz cég hitelminősítését.

Olyan cégek kerültek fel a listára, mint az olajipari Rosznyefty, a Lukoil, a Gazprom, a Gazprom Nyefty, a földgázipari NOVATEK, a gázfeldolgozó és petrolkémiai Szibur, a gyémánttermelő Alrosa, az acélipari Szeversztal, továbbá az X5 Group és a Magnit kiskereskedelmi cégek.

A súlyos helyzettel az orosz kormány is tisztában van, erre utal a pénzügyi tárca vasárnapi nyilatkozata. Ebben lényegében megelőlegezte a törlesztés részleges felfüggesztését. Azt írták, hogy a nem orosz befektetők által lejegyzett államkötvények utáni kifizetések teljesítése a Nyugat szankcióitól függ. Ha ez bekövetkezik, az a gyakorlatban államcsődöt jelent. (A devizaproblémákra utal, hogy egy hete kötelezték az orosz cégeket, hogy külkereskedelmi bevételeik 80 százalékát kötelesek rubelre váltani, pár napja pedig havi ötezer dollárnak megfelelő összegre – az addigi korlát felére – vágták meg a havonkénti kifelé utalás plafonját magánszemélyeknek.)

A Reuters hírügynökség értesülése szerint kedden az EU külügyminiszterei újabb szankciókat szavaznak meg Oroszország ellen. Megtiltják az EU-ból tengerészeti felszerelések, valamint szoftverek exportját. Pénzügyi intézkedés, hogy megpróbálják megfigyelni a kriptodevizák mozgását, hogy az oroszok ne tudják kikerülni a pénzügyi korlátozásokat. Ezúttal pedig a háborúban de facto részes Belaruszra is kiterjesztik a büntetést. Három fehérorosz bankot kitilthatnak a SWIFT nemzetközi bankközi üzenetküldő hálózatából. Továbbá újabb oligarchákat és politikusakat tehetnek a feketelistára.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!