Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kilyukadt az államkassza: két hónap alatt annyi pénz ment el, mint soha korábban

Az első két hónap költségvetési teljesítményét soha nem látott mértékben terheli hiány. 

A központi alrendszer február végi hiánya 1433,7 milliárd forint volt – közölte a Pénzügyminisztérium. Az összeg az idei 3152,6 milliárd forintos módosított törvényi előirányzat 45,5 százaléka.

Ezen belül a központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt értek el.

Mindezeken felül megjelenik a költségvetési hatása a 2022. január 1-jei hatállyal bevezetett intézkedéseknek is: a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékkal emelkedtek; a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak; a munkát terhelő adók ismét csökkentek (a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra; a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt); a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum 260 000 forintra emelkedett.

Ezeken felül ágazati béremelések is megvalósultak, aminek keretében nőtt a bére az ápolóknak, az orvosoknak, a bölcsődei dolgozóknak, a szociális és kulturális ágazatban dolgozóknak, a katonáknak, a rendőröknek, valamint a pedagógusoknak is.

A hazai kiadások közül kiemelendő, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket. A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347,0 milliárd forintot fordítottunk az év első két hónapjában.

A tetemes hiány ellenére a Varga Mihály vezette tárca azt közölte, biztosít minden forrást, amivel ellensúlyozni lehet az ukrán háború gazdasági hatásait.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!