Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lázár János: támogatják Ukrajna tagjelöltségét – kemény kritikát fogalmazott meg Algyő önkormányzatával szemben

A Rádió 7 vendége volt ma Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, illetve jelöltje. Szerinte Magyarország érdekeit a Fidesz-kormány biztosítja, Márki-Zay Péter az amerikaiak és nemzetközi érdekek szekerét tolja, és az ellenzék, amit tehetne, hogy beáll a sorba a kormány intézkedései mögé. Szerinte az ellenzéki szavazók körében észlelhető összefogás, az ellenzéki pártok és politikusok részéről azonban nem. Az egykori miniszter Algyő szemére vetette, hogy nem nyújt segítséget a bajba jutottaknak.

Magyarország Ukrajna Európai Uniós tagjelöltsége mellett van, mondta Lázár János a Rádió 7 ma délelőtti műsorában. Azt mondta, aki ennek ellentmond, ez ellen megy, ezzel ellentétes dolgot állít, vagy ilyet sejtet, az a nemzettel és a békepárti Európa szövetségével is szembemegy.

Lázár elmondta, hogy a Fidesz Ukrajna területi egysége, integritása és szuverenitása mellett van, nem csak elítélik az orosz agressziót, de meg is akarják állítani politikai, jogi, gazdasági szankciókkal. Felelősen kell cselekedniük, mondta, mint egy olyan ország, amely határos Ukrajnával. Magyarországnak menedékországnak kell lenni. A tegnapi napig elmondása szerint 104 ezer ember jött át Magyarországra. Ezen kívül szeretnének a két ország között közvetíteni, mert az EU és a NATO tagjaként a keletiekkel is szót ért a magyar kormány.

Lázár János annak a véleményének is hangot adott, hogy az ország célja a nyugati orientáció, de Kelet felé is kell figyelni. ráadásul ez a magyar politika dilemmája 500 éve, körülbelül a török hódoltság és Bethlen Gábor kora óta.

Folyamatosan arról beszélt, hogy felelőtlen a háborút és az ukrán emberek szenvedését a belpolitika eszközévé tenni, ahogy teszi ezt az ellenzék szerinte, akik akkor segíthetnek a legtöbbet, mondta, ha beállnak a kormány mögé és támogatják az intézkedéseiket.

Amit az oroszok mondanak, azt komolyan kell venni, mert annak következménye van, hangoztatta Lázár. Szerinte Márki-Zay Péter az amerikaiak és a nemzetközi lobbi szekerét tolja, Magyarországnak pedig olyan kormányra van szüksége, aki a haza és a magyar emberek érdekeit nézi, szerinte ez pedig a jelenlegi Fidesz kormány.

Hogy nem szabad felelőtlenül belépni a háborúba, azt azzal is alátámasztotta a műsorban, hogy határozott véleménye szerint a Magyar Honvédség nincs abban az állapotban, hogy egy külső konfliktusban részt vegyen, arra megfelelő, hogy az országot megvédjék.

Algyő nem hajlandó részt venni a segélyezésben, politikai alapú döntést hozott, mondta. Azért emelte ki Algyőt, mert ahogy ő mondta, a térség leggazdagabb települése. Algyő polgármestere,

Molnár Áron ezzel szemben azt írta, még február 28-án közösségi oldalára, hogy magánemberként támogatja a gyűjtést, ami testhez álló a civil szférának. Hozzátette, hogy amennyiben szállás biztosítása kapcsán, ami állami feladat, de kapnak megkeresést, akkor arra reagálnak. Amennyiben bárki, konkrét kéréssel felkeresi az önkormányzatot, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket, vagy ha más lehetőség nincs, akkor a megfelelő szervhez irányítják őket. Ugyanezen a napon azt is írta a polgármester, hogy az önkormányzat a krízissel kapcsolatban felvette a kapcsolatot a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetével is. Az önkormányzat illetékességi területe befogadó állomás szempontjából nem érintett, írta ekkor Molnár Áron. Az önkormányzat a fenti szervezetekkel folyamatos kapcsolatot tart, és amennyiben ilyen információ jön, a szükséges intézkedéseket megteszi.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!