Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja: 75 éve történt – most fájóan aktuális

Az emlékpontnál is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról, amelynek hivatalos emléknapja 2000 óta február 25-én van, amikor is Kovács Bélát, az 1945-ös választásokon 57%-ot, tehát abszolút többséget szerző, Független Kisgazdapárt vezetőjét mindenféle rendőri intézkedés nélkül letartóztatták, majd ítélet nélkül a Szovjetunióba vitték. Sajnos, a sors szomorú fintora, hogy 74 évvel ezen esemény után ma is aktualitása van az emléknapnak.

Az Emlékpontnál tartott megemlékezésen Fejes Péter önkormányzati képviselő azt mondta, mintha megállt volna az idő. 75 évvel ezelőtt is egy birodalom szuverén országokat akart eltiporni, akár csak ma. Mi magyarok, tudjuk, hogy ez milyen, például 1956 példájából.

Mikós Péter történész szerint 1947. február 25-e egy választóvonal volt. Addig nem fordult elő, hogy egy megválasztott képviselőt, koholt vádak alapján, bírósági ítélet nélkül elhurcoljanak, márpedig Kovács Bélát aznap tartóztatták le, majd a Szovjetunióba deportálták.

Álláspontja szerint a magyar társadalom ma is magán viseli ennek a mintegy 45 évnek az örökségét. a kommunizmus eszméje megkérdőjelezi a szabad, versenyalapú társadalmat. Kovács Béla is, ahogy mondta, az Isten, Haza, Család hármasát tartotta a Független Kisgazdapárttal szem előtt, polgári értékeket képviselt. Azt is elmondta, mind a jobb-, mind a baloldalon voltak és vannak demokratikus nézetek és ilyen elveket valló emberek. Hiszen a háború után, majd 1956-ban és azután is élt a szociáldemokrata meggyőződésű Erdei István, aki 1956-ban a felkelők mellett állt, és e tevékenysége miatt börtönbe került, de aki egész életében demokratikus meggyőződésű volt. De ebben fehér holló volt.

Márki-Zay Péter polgármester Márai Sándor egy idézetével nyitott:

Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak, kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek? Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, s ezért jó volt az, amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az ügy igazával, melyet meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek, vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak, elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet védesz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz.

Elmondta, ma is harcolni kell a jó ügyekért, még ha ezért az egzisztenciánk, állásunk kerülhet veszélybe.

Nem csak a múltra, hanem a jelenre és a jövőre vonatkozóan is meg kell emlékeznünk az áldozatokról, mondta. amikor orosz tankok vonulnak be Ukrajnába, ás tiporják el

Meglátása szerint, hogy nem lőnek le minket az utcán, nem tesznek rádióaktív anyagot a zsebünkbe a magyarországi vezetők, az még nem írható a javukra. Ehhez hozzátette, harcolni fognak az ügynökakták nyilvánosságra hozataláért, a bíróságok függetlenségéért, egy fékekkel és egyensúlyokkal rendelkező alkotmányért, a diszkrimináció, a félelem, a bűn és a korrupció ellen. A megemlékezés végén virágokat helyeztek el és mécseseket gyújtottak az Emlékpontnál

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!