Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elfogadták a város költségvetését

A mai közgyűlés 17,9 milliárd forint bevételi és ugyanekkora kiadási összeggel elfogadta a város költségvetését. Az egyes fejlesztésekről, illetve arról, hogy melyik kinek az érdeme, valamint az elmúlt évek állami szerepvállalásáról azonban élénk vita alakult ki a képviselők között.

Viták kereszttüzében szavazták meg 10 igen, 4 nem, 1 tartózkodással a város költségvetését. A fejlesztésekre a TOP-os források által vannak futó pályázatok, mint a Dobó-Bibó-Janáky utcai lakások felújítása, és vannak beígért, később elinduló programok, és ezekre uniós források. Utak, járdák 360 millió Ft, játszóterekre 60 millió, strandfejlesztésre 450 millió forint fog jutni. A polgármester említette még a Kőfalat, a Városháza tornyát, a buszközlekedést, mint beruházást, de ugyancsak szóba került, hogy a város 117 milliós szociális segélykeret is.

A költségvetési vita kapcsán Benkő Zsolt képviselő azon véleményének adott hangot, hogy nem a Szent Antal utcát kellene felújítani, mert minden körzetben vannak olyan utak, amelyek felújításra szorulnak. Ahogy a kormánypárti helyi képviselők elmondták, szerintük virtuális már több éve a város költségvetése, a fejlesztések csúsznak vagy elmaradnak. Erre példaként említették a Teleki utcai bölcsődét is, amit a polgármester korábbi kampányaiban már 2020-ra megígért.

Élénk vita alakult ki Benkő Zsolt, Cseri Tamás és a polgármester között a korábbi, 2018 előtti állami támogatások mértékéről, hogy milyen forrásokból és hogyan tudott fejleszteni a város.

Nagy vita alakult ki az ATEV kapcsán is, hogy az állami cég beruházása vajon kinek is a sikere és az eredménye. Cseri Tamás azt is elmondta, 2018 előtt tudott a város saját erőből fejleszteni, ma nem. Márki-Zay Péter és Gyöngyösi Ferenc azt emelték ki, hogy a város korábban eladósodott, most azonban a beszállítók felé minimálisra csökkent a tartozásuk.

A költségvetés elkészítését nehezítette az infláció mértéke is, mondta a polgármester. 105 millióval nagyobb Zsigmondy-kötvény kifizetendő kamata, , 430 millió forint megy el a béremelésekre. ehhez hozzátette, a városi alkalmazottak is az inflációt meghaladó béremelésre számíthatnak. A kulturális intézmények támogatása is nagyobb összeget jelent a városnak.

A költségvetést a közgyűlés végül 10 igen, 4 nem, 1 tartózkodással elfogadta.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!