Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Buszperek: fellebbezett Hódmezővásárhely a Volánbusz-perben, sőt egy új eljárást is indított

Ez év január 7-én hozott nem jogerős ítéletet a Szegedi Törvényszék a Volánbusz perben, ahol az alperes Hódmezővásárhely képviselő-testülete, végső soron tehát az önkormányzat volt. Az ítéletben a Volánbusz keresetét elutasította a Törvényszék, az indokolásban viszont azt írják, hogy a felek között érvényes és hatályos szerződés áll fenn. A város az indokolás ellen fellebbezést nyújtott be, és egy másik, ezúttal büntetőeljárást is indított.

Megírtuk, hogy január 7-én nem jogerős ítéletet hozott a Szegedi Ítélőtábla a Volánbusz perben. Fellebbezni mind a két félnek lett volna oka, hiszen a Volánbusz keresetét elutasította a Törvényszék első fokon, ám az indokolás szerint érvényes és hatályos, tehát élő szerződés áll fenn a felek között, ami a Volánbusznak kedvező. Szerkesztőségünk megkereste a Szegedi Törvényszéket, történt-e fellebbezés az ügyben, ám levelünk megírása után nem sokkal Szabó János alpolgármester az Időben című műsorban elmondta, mivel a város nonszensznek tartja az indokolást, és mert megvan rá a jogi lehetőség, ezért ők nyújtottak be az ügyben fellebbezést.

Ezzel párhuzamosan büntetőfeljelentést is tettek a Volánbusz ellen, hűtlen kezelés gyanújával. A Büntető Törvénykönyv szerint hűtlen kezelést követ el az, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz.

Szabó elmondása alapján a feljelentést azért tették meg, mert már tavaly nyáron levélben értesítették arról a Volánbusz Zrt-t, hogy attól a dátumtól fogva saját költségére és veszélyére fogja a szolgáltatást üzemeltetni, amely szolgáltatást a Volánbusztól semmiképpen nem kérnek, nem igényelnek. Ezért pedig pénzt a jövőben a várostól nem fog kapni.

Szabó János a műsorban arról is beszélt, hogy a közszférában nem lehet fedezet nélküli költségvállalást bevállalni, és mivel a Volánbusz a MÁV, mint állami vállalat tulajdonában lévő cég, álláspontja szerint megvalósítja az idegen vagyonnal való hűtlen kezelést, ugyanis csak költséget, tehát veszteséget számíthat e soron.

Szabó azt még hozzátette, a NAV-ot is tájékoztatták, hogy ők a szolgáltatók, ám a diákok és nyugdíjasok kedvezményes utaztatása után járó állami normatíva támogatásra igényt nem tartanak. Amennyiben azonban pernyertesek lesznek, akkor visszamenőlegesen megigénylik azt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!