Túl drága a gyorsteszt, a GVH szerint áruházakban és benzinkutaknál is árusítani kellene

A hódmezővásárhelyi Tesco parkolójában felállított konténernél jelenleg 8500 forintba kerül egy antigén gyorsteszt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív Magyarországon, ezért az állami szerv azt javasolja, engedélyezzék a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítését.

A nemzeti hatóság vizsgálata során több olyan problémát tárt fel, amely gátolhatja a kedvezőbb fogyasztói árszinteket. A jelentéstervezet szerint a COVID-19 antigén gyorstesztek értékesítésével összefüggésben a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív Magyarországon, ezért a GVH ideiglenesen, a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését – írja az állami szerv mai közleményében.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy e termékek értékláncai hosszúak, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. A hatóság ezért rövidebb értékláncok kialakítására, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit. Amennyiben a javaslatok nem kerülnek alkalmazásra, abban az esetben a GVH megfontolásra javasolja a kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására. Mindezt oly módon javasolja a jelentéstervezet, hogy az ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén tesztek hatékony lakossági értékesítésében.

A fogyasztóvédelmi szempontú gyorselemzés megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló COVID-tesztekkel kapcsolatban.

Hirdetés

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!