Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

St. Martin és az Aranykalász Népdalkör kapta a Vásárhelyi Művészeti Díjat

Telt ház előtt vehették át a Magyar Kultúra Napja alkalmából adományozott elismerést a díjazottak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahol gálaest követte az ünnepséget.

– Sajnálom, hogy nem lehetek személyesen jelen – hangsúlyozta videóüzenetében Márki-Zay Péter. A betegsége miatt távol maradó polgármester köszöntötte a kitüntetetteket. Elmondta, 2020-ban döntött úgy az önkormányzat, hogy Vásárhelyi Művészeti Díj néven, de a korábbi Bessenyei Művészeti Díj hagyományait követve ítélik oda az elismerést az arra érdemeseknek. – Picasso szavaival: a művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát. Alapvető feladatunk a helyi kultúra ápolása, segítése – szögezte le a városvezető, aki kitért arra is, Vásárhely önkormányzata nyílt, átlátható pályázat révén támogatja a helyi kulturális tevékenységet, tavaly 30 millió forintot osztottak szét sportegyesületeknek és civil szervezeteknek, és ebbe a sorba illeszkedik a művészeti díj is, amellyel a kultúra terén nyújtott teljesítményt ismerik el minden év januárjában.

– Köszönöm a hódmezővásárhelyieknek ezt a csodálatos díjat – mondta a színpadon St. Martin, azaz Szentmártoni Imre, miután átvette az elismerést dr. Berényi Károly alpolgármestertől. – A Magyar Kultúra napján is hiszem, hogy a művészet megőrzi a világból azt, ami elveszni látszik. Ráláthattam a világra, s kezdhettem mindezt itt, Vásárhelyen. A zenén keresztül csodát láttam a világból, közvetíthetem tapasztalataimat, történeteimet, és ezt önök közel 30 éve elfogadják. Köszönöm – folytatta a nemzetközileg is ismert, vásárhelyi születésű zenész, zeneszerző, szaxofon- és pánsípművész, aki a napokban ünnepelte 57. születésnapját.

– Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők és mások életét is – idézte Kodály Zoltánt köszönőbeszédében az Aranykalász Népdalkör vezetője. – Könnyű helyzetben vagyunk, hisz olyan kincsekkel foglalkozunk, mint a magyar népdal. Ez olyan lelki táplálék, mely semmi mással nem pótolható – tette hozzá Győri Sára. A népdalkör hálája jeléül egy fohászt énekelt el a Bessenyei Művelődési Központ közönségének.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!