Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A buszozók java nem váltott át tram-trainre

A jegy- és bérletértékesítések alapján a tram-train indulásáig buszon ingázó utasoknak csak egyhatoda ült át a vasútvillamosra decemberben. A Volánbusz ritkítani fogja a Vásárhely és Szeged között közlekedő helyközi járatokat. 

November 29-én indult el a tram-train. Az ingyenes utazás népszerű volt 2021 utolsó hónapjában, és várhatóan az is marad április 15-ig, amikortól már jegyet kell váltani a szerelvényekre. Az viszont megjósolhatatlan, hogy az éles versenyben melyik közlekedési formát – a vasútit vagy a közútit – fogja inkább választani a Hódmezővásárhely és Szeged között ingázó utazóközönség. 

E kérdésben a szaktárca már megelőlegezte a vasútvillamos sikerét. A tavaly novemberben Siófokon rendezett Magyar Közlekedési Konferencián az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője, Borbélyné dr. Szabó Ágnes prezentációjában az szerepelt, hogy ” a párhuzamos buszjáratokban fokozatos csökkentést fogunk végrehajtani az utasok átterelődésének folyamatát követve, utólagosan, ugyanakkor bizonyos feladatokra (pl. Algyő kiszolgálása) maradnak meg buszjáratok.”

Annak érdekében, hogy információkat kapjunk az eddigi tapasztalatokról, megkerestük a Volánbusz Zrt.-t. Megkérdeztük: decemberben arányaiban mennyivel változott az utasforgalom a Volánbusz Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő helyközi járatain 2021 novemberéhez képest? Január 10-én azt a választ kaptuk, hogy a kérdéses adatok feldolgozása még tart. 

Ezek után közérdekű adatigénylést nyújtottunk be. Arra voltunk kíváncsiak, ténylegesen mennyi  jegyet és bérletet vásároltak meg 2021 két utolsó hónapjában a két megyei jogú város között közlekedő helyközi buszjáratokra?

A Volánbusz válaszában megjegyezte, viszonylati adatok megadását a jelenlegi szakrendszer nem teszi lehetővé, kizárólag vonali adatok állnak rendelkezésre, melyek alapján:

 az 5005 – Szeged, Vasútállomás – Hódmezővásárhely, Vasútállomás vonalra:

 •             2021. novemberben 6 050 db menetjegyet és 713 db bérletet,

•             2021. decemberben 4 868 db menetjegyet és 511 db bérletet értékesített a társaság. 

Jelenleg munkanapokon 79 buszjárat közlekedik Vásárhely és Szeged között, ebből 16 jár az 5005-ös vonalon. Napjában az első és az utolsó járat is ide tartozik, illetve a legforgalmasabb időszakokban, így reggel 6 és 9 között 5 db, míg délután 15:15-től félóránként 3 db indul Vásárhelyről. 

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!