Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Újabb ismert szakértő Márki-Zay csapatában

Az ellenzék tanácsadója lesz Surányi György! – a hírt Márki-Zay Péter jelezte egy kereskedelmi televízió műsorában. Surányi elsősorban az ellenzék választási ígéreteinek pénzügyi fedezetével foglalkozna, illetve az infláció, és az euro majdani bevezetéséről adna tanácsot a hatalomra készülő ellenzéknek. A hírt a helyben.hu kérésére megerősítette az egykori jegybankelnök, Surányi György, aki azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Surányi egyébként a rendszerváltás óta szinte valamennyi kormányfőnek adott pénzügyi tanácsot, Antall Józsefnek éppen úgy, mint Horn Gyulának, vagy Orbán Viktornak, illetve Gyurcsány Ferencnek is.

„Surányi György figyeli majd az ellenzék választási ígéreteinek pénzügyi fedezetét” – nyilatkozta az ellenzék kormányfő-jelöltje. Márki-Zay Péter ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy hatalomra kerülve jelentősen emelné az egészségügy költségvetését. A politikus el akarja érni, hogy azok a betegek, akik az állami kórházakban – a szűkös kapacitás miatt – nem jutnak ellátáshoz, azokat közpénzen gyógyíthassa a jól felszerelt és hatékony magánegészségügy. Ennek a lehetőségéről folyamatosan tárgyalnak az ellenzék szakértői. Márki-Zay azt is említette, hogy nem szeretné, ha az ellenzék túlígérné magát, ezért kérte fel az ismert jegybankárt, hogy segítse a felkészülését a kormányzásra.

A helyben.hu érdeklődésre Surányi György megerősítette, hogy elfogadta Márki-Zay Péter felkérését, bár nem tekinti magát pénzügyminiszter-jelöltnek, s egyelőre nyilatkozni sem kívánt. Ellenzéki körökből származó információink szerint Márki-Zay a választási ígéretek számszerűsítésén kívül az a költségvetés átcsoportosításának lehetőségéről, az elszabaduló infláció megfékezéséről, illetve az euró bevezetés lehetőségégéről, s persze időpontjáról is vár tanácsot Surányitól.

A helyben.hu értesülése szerint az egészségügy átalakításával foglalkozó stáb már a részletes intézkedések kidolgozásával foglalkozik, amit rövidesen nyilvánosságra hoznak. Annyit már elárult Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, hogy a Fidesz rágalmaival szemben szó sincs a kórházak privatizációjáról. Tervük lényege, hogy csökkentsék az Európában egyedülállóan magas összeget, amelyet a betegek saját zsebből költenek a gyógyulásra. Ugyanis évente átlag 200 ezer forintot költ a magyar beteg az ellátásra, gyógyszerre, szemüvegre, stb. Ezt a kényszerű kiadást jelentősen szeretnék a betegek számára csökkenteni.

Ezen kívül dolgoznak még az állami- és magánegészségügy együttműködésének elősegítésén. Elképzelésük az, hogy ha az állami intézményekben a hosszú várólista, orvos, vagy nővérhiány, netán műszerhiány lassítja a gyógyítást, akkor az ellátásra szorulók hatékony magán-egészségügyi intézménybe kerülhessenek, amit az állami társadalombiztosítás fizetne. Megjegyezzük, hogy az állami kórházakon belül már ma is dolgoznak magánszolgáltatók, a változás csak annyi lenne, hogy külső intézményeket is bevonnának a gyógyításba. Információink szerint minderre megteremthető a pénzügyi mozgástér. Az új rendszer kialakítására hozzávetőleg 300 milliárd forintra lenne szükség, ebben már benne van az orvosi bérek további emelése mellett a szakdolgozók fizetésének jelentős rendezése is.

Az ma már egyértelműnek látszik, hogy az Európai Unió forrásai csak a választások után nyílhatnak meg Magyarország számára. A választások előtt Orbán Viktor kormánya aligha jut nagyobb összeghez az unió hét éves költségvetésből, vagy az reorganizációs alapból. Egy ellenzéki győzelem esetén viszont könnyebben megnyílhat majd az unió pénztárcája, de az ellenzéknek erre már a kampány időszakában fel kell készülni. Alaposan átgondolt tervekre lesz szükség az egészségügy, az oktatás, a digitalizáció, és a klímavédelem fejlesztésére. Nem utolsó sorban javítani kell a szociális ellátórendszer működését is, hogy a mélyszegénységet fel lehessen számolni. Ha mindez megvan, akkor szakértők szerint az ország könnyebben juthat az Európai Unió újjáépítési támogatásához, ami megkönnyítheti az új kormány mozgásterét.

helyben.hu

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!