Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Zöldebbé tennék Hódmezővásárhelyt, okospadok is lesznek

Zsúfolásig megtelt hétfőn a Belvárosi Olvasókör, de természetesen a szabályokat betartva mindenki maszkot viselt. A lakossági fórumon a polgármester ismertette az elmúlt időszak eredményeit, beszélt az idei tervekről és a lakosok is szót kaptak.

Márki-Zay Péter elsőként felsorolásszerűen az elmúlt egy év történéseit vette számba. Megszűnt az ATEV-bűz, a városban már kevésbé lesz érezhető; forintosították a még fideszes vezetés alatt felvett devizahitelt, a számlákat pedig határidőre teljesítik, tíz éves kórházi tartozást rendeztek; megújult a Hősök terén lévő szökőkút, a Kovács-Küry, a könyvtár tetőszerkezete; az ipari parkban elfogytak az eladható telkek; lakóegységek érkeznek a kempingbe; táblagépeket kaptak az Egyesített Óvodák; QR-kódos, online emléktábla került több mint 400 helyi védett épületre.

A polgármester elmondta, több mint ezer lakos váltotta ki a városkártyát, amit idén meg kell újítani. Ez 2 ezer forintba kerül és újabb egy évig lehet használni, többek között a helyi buszközlekedésre is, amit úgy alakítottak ki, hogy elérhetőek a tram-train megállók.

A közétkeztetésről szólva közölte, szigorú szerződést kötöttek a szolgáltatást végző céggel (ami több fideszes önkormányzattal is szerződésben áll), nem lehetnek mennyiségi, minőségi eltérések, viszont az előírások szerint valóban ilyen sótlanul kell főzniük.

Márki-Zay a 2022-es célok között beszélt a Szent Antal utca felújításáról. Elmondta, ez a rész soha nem volt zöld, az átalakításnak ez az elsődleges oka. Fasort ültetnek és a térkő is színes lesz. Ezen az utcán kívül az egész városban növelnék a zöldterületeket, így a Kossuth téren is, megtörve a síneknél lerakott beton szürkeségét. Idén elkezdődik még az új-kishomoki közösségi ház és a sarokház és az ótemplom környékén a kétszintes parkolóház építése; valamint a városháza tornyának és az északi homlokzatának felújítása.

Fotó: Bottyán Róbert

Egy idős hölgy a belvárosi szabálytalan parkolásokra hívta fel a figyelmet és hogy az Andrássy úton a régi szolgáltató háznál épület maradványok rontják az összképet. A polgármester bízik benne, a parkolóház megoldja a parkolási gondokat, az épület pedig sajnos magántulajdonban van.

Kis Molnár Imre, lokálpatrióta arról érdeklődött, a Népkerthez mikor kerül vissza a leventék emlékműve. Továbbá Pro Urbe díjra javasolta Molnár András órásmestert. Farkas Andrea, városüzemeltetési csoportvezető közölte, az alkotást a művész újítja fel, van terv a parkosításra is, egyelőre egyeztetnek a szobrásszal. A javaslatra Márki-Zay felidézte, a díjról a közgyűlés dönt zárt ülésen, ez is be volt adva legutóbb, viszont nem felel meg a kiírásnak a mester személye. A polgármester azt kérte, próbálják meg egy másik elismerésre felterjeszteni.

Egy középkorú férfi a kormányhivatal előtti parkolásra és a fák állapotára panaszkodott. A polgármester szerint a hivatalnál eleve hibás volt a koncepció, nehéz lenne változtatni rajta. A másik felvetésre elárulta, a város jelenleg főkertészt keres.

Egy padokat érintő kérdésre Szabó János elárulta, három okospadot szerez be a város – ezek ingyen wifit biztosítanak és a telefon is tölthető velük. Az alpolgármester arról még nem számolt be, ezeket hova helyezik ki.

A fórumon elhangzott, a város csak a gyűjtőárkokat és az átemelőket tisztítja, egyébként a lakosok feladata, de ha nem tudják megoldani, akkor az önkormányzat tud segíteni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!