Új köntöst kap a vásárhelyi városháza tornya és főhomlokzata

615

Kiírták a közbeszerzést a felújításra, így elképzelhető, hogy 2023 tavaszán már teljes pompájában fog díszelegni Hódmezővásárhely főterén az Ybl Lajos tervei alapján 1892-1893 között épült városháza tornya és főhomlokzata.

A megjelent felhívás szerint az északi homlokzatra és a toronyhomlokzatokra, a torony körüljárójára és vörösréz sisakjára, valamint a homlokzathoz csatlakozó felületekre (főhomlokzati erkély), azok meglévő szerkezeteinek felújítására, pótlására terjednek ki a beavatkozások, amelyhez kivitelezőt keres az önkormányzat.

Az 57 méter magas, karcsú, körjárós torony jó ideje olyan rossz állapotban van, hogy nem látogatható, pedig Vásárhely egyik legékesebb látványosságáról van szó.

Utoljára 2017 tavaszán csinosították a városháza épületét, 600 millió forint ráfordítással a tetőt és a pincét tették rendbe, illetve korszerűsítették a villanyvezeték-hálózatot – az akkori számítások szerint 2,5-3 milliárd forint kellett volna a teljes rekonstrukció megvalósításához. A következő állomásnak 2018-ban az épület homlokzatfelújítását, illetve a torony és a toronyerkély rendbetételét ígérték.

A nagyszabású munkára február 17-ig jelentkezhetnek a kivitelezők, a legjobb ajánlattevőnek a szerződéskötést követően 10 hónapja lesz a megvalósításra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!