Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Fellélegezhetnek az ATEV közelében élő vásárhelyiek

December 21. óta próbaüzemben működik az állami fehérjefeldolgozó cég vásárhelyi üzeménél az új levegőtisztítási technológia, amelynek kiépítésére félmilliárd forintot fordítottak.

– Megoldottuk a több évtizeden át húzódó problémát, ami a cég adóssága volt a lakosság felé – nyilatkozta a Délmagyarországnak a társaság vezérigazgatója. Kovács Lajos a lapnak elmondta, 2019-ben tettek ígéretet arra, hogy legkésőbb 2021 végéig Hódmezővásárhelyen is megvalósítják a szagemisszió-kibocsátás csökkentését célzó projektjüket.

A félmilliárdos beruházás során felújították a biofiltert, új fenyőgyökér aprítékkal töltötték fel, és új levegőmosó-technológiát telepítettek. Ezzel óránként 130 ezer köbméter levegőt tudnak megtisztítani. Az ATEV Zrt. vezérigazgatója szerint a telep szaghatása máris jelentősen csökkent, de a próbaüzem végére további javulás várható. Addig beállítják, hogy milyen vegyszeradagolással és levegőelszívási intenzitással működjön az új berendezés.

A vállalat – amelynek 2019-ben 1,8 milliárd forint volt az adózás utáni nyeresége, a 2020-as évet pedig 2 milliárd 763 millió forintos haszonnal zárta – vásárhelyi üzemének kellemetlen szaghatása miatt 2020 őszén tiltakozó aláírásgyűjtést indítottak a városlakók, hogy mielőbb megvalósuljon a szükséges fejlesztés.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!