Tartósan velünk marad az infláció

Az előző évi duplájával, csaknem hét százalékkal drágulnak az élelmiszerek 2022-ben, az MNB becslése szerint. Az alkohol-dohányáruk és az üzemanyag kivételével minden árucsoport és a szolgáltatások inflációja magasabb lesz, mint tavaly. Az elszabadult takarmányárak miatt az állati eredetű termékek (hús, tej, tojás) drágulása könnyen lehet, hogy még nagyobb lesz, mint a Nemzeti Bank jóslata. Mindezt a kormány hatósági árai sem állíthatják meg.

Nagyot romolhat az ország helyzete 2022-ben, ha beigazolódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése. Az átlagos statisztikai adatot az MNB jelentősen felfelé tolta 5,1 százalékra, amiként a 2022-est is 4,7-5,1-re a korábbi becsléshez képest. Alig van olyan áru-termékcsoport, amelynek áremelkedése ne haladná meg a 2021-est. (A jövedéki termékek közül az alkohol-dohányáruk az uniós adókötelezettség miatti idei nagy drágulás után majdnem feleakkora mértékben drágulhatnak, az üzemanyagok pedig elsősorban világpiaci hatásokra negyedével kisebb ütemet vehetnek.)

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi becslése szerint ekkora inflációval kell számolni. Grafika: Vásárhelyi Médiacentrum

Ami az átlagembert érinti – s minél kisebb a jövedelem, annál inkább -, az az élelmiszerek árcédulája. Az MNB-ben úgy látják, hogy ezek összesített inflációja a tavalyi 3,5 után jövőre 6,9 százalékkal fog vágtatni. Ezen belül a feldolgozatlanaké 6,5 (tavaly 2,6), a feldolgozottaké 7,1 (4,1) százalékkal. Ez előrevetíti annak rémképét, hogy több alapvető terméknél 2022-ben is két számjegyű drágulást fogunk tapasztalni.

Ami különösen aggasztó, az az úgynevezett inflációs várakozás kellemetlen alakulása. Amikor a lakosság és a gazdaság szereplői egyaránt drágulással számolnak, az  jelentősebb áremelkedésre sarkall, a fogyasztók (munkavállalók) erősebb béremelést akarnak, ami beépül az árakba. Ezzel kialakul a klasszikus ár-költség-bérspirál.

Az MNB a gazdaság szinte minden területén romlásra-stagnálásra számít. Alacsonyabb növekedésre, a költségvetés hiánya talán mérséklődhet, de az államadósság lényegében marad a 2021-es nagyon magas szinten.

forrás: helyben.hu

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!