Magyar Önkormányzatok Szövetsége: nehéz önkormányzati költségvetésekre kell számítani

60

Ahogy Gémesi György, a MÖSZ elnöke fogalmazott, beakadt ugyanis a tű, mert nullás költségvetési kell csinálni az önkormányzatoknak is, márpedig a bevétel és a kiadás nem áll mindig összhangban az elvonások miatt, hangzott el a MÖSZ mai sajtótájékoztatóján Érden, ahol Gémesi és Csőzik László, Érd polgármestere mellett jelen volt Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Egy esetleges következő kormány partnerként tekintene az önkormányzatokra, mondta Márki-Zay Péter.

Előkészítő érdekegyeztető üléseken keresztül a Megyei Jogú Városok Szövetsége, Szita Károly, Kaposvár Fideszes polgármesterének a vezetésével is több kéréssel fordult a kormányhoz, amelyet a MÖSZ is támogat. Történelmi együttműködés alakult ki a kormánypárti és az ellenzéki vezetésű városok vezetői között a Megyei Jogú városok mentén, amikor arra kérték a kormányzatot, hogy a kiesett iparűzési adó bevételeket és a minimálbér emeléshez szükséges fedezetet kompenzálják számukra, 100%-ban, mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke.

A közétkeztetésben az árakat befagyasztották, de ettől a költségek nőttek, ennek kompenzációját is kérték, akárcsak a közösségi közlekedésben és az energiaárakban. Úgy tudják, csak a minimálbér közvetlen kompenzálására is van igény, tette hozzá Márki-Zay Péter.

Ha a jelenlegi kormány nem kompenzálja a többi kompenzálást, azt a következő kormánynak kell megtenni, akik emellett partnerként tekintenének az önkormányzatokra. Helyreállítanák a függetlenségüket, nem azt kérnék, hogy a kormányt képviseljék a lakosokkal szemben, hanem ha kell, éppen fordítva, az eredeti hivatásuknak megfelelően, mondta Márki-Zay.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!