Beperelte az Európai Bizottságot Tóth Bertalan, mert nem adják ki az Elios-ügy jelentését

76

Nem gondoltam volna, hogy közpénzeket érintő közérdekű adatokért nemcsak az orbáni Magyarországon, hanem uniós színtéren is pereskednem kell – fogalmazott közösségi oldalán az MSZP társelnöke.

Mint az ismert, az Elios-ügyben több mint tízmilliárd forintnyi közvilágítási pályázati közpénz korrupt eltüntetéséről írt a sajtó, és közvetlenül a miniszterelnökig értek az ügy szálai. Ennek a dokumentumait a mai napig nem ismerjük teljes egészében, de augusztus végén az Európai Bíróság úgy döntött egy magyarországi civil aktivista által indított perben, hogy nem tagadható meg az Európai Csalásellenes Ügynökség (OLAF) Elios-ügyre vonatkozó aktáinak kiadása.

Tóth ezért kezdeményezte még szeptemberben, hogy akkor ismerjük is meg az OLAF jelentését. Az Európai Bizottság azonban először meghosszabbította a kérelme elbírálására rendelkezésére álló határidőt, majd hallgatólagos határozattal elutasította azt. Így nem maradt más választása, mint keresetet benyújtani a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz.

,,Érthetetlen, hogy miért falaz az Európai Bizottság ebben az ügyben”

– fogalmazott Tóth Bertalan.

Az Elios-ügy lényege, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének cége több önkormányzattal is szerződött közvilágítási rendszerek korszerűsítésére, – többek között Hódmezővásárhellyel is, ami az első város volt, – amelyeket EU-s támogatásokból fizettek ki. Aztán kiderült, hogy már a közbeszerzések előterjesztésénél az Elioshoz köthető emberek tűntek fel a háttérben, majd ezeket a munkákat jócskán felülárazva végezték el nem is túl jó minőségben. Mikor ez kiderült, a magyar kormány úgy döntött, hogy inkább az adófizetők pénzéből fizeti ki a beruházásokat az EU helyett, nehogy büntetést kapjanak az uniótól.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!