Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megszorítások nélküli államadósság-csökkentést ígérnek az ellenzéki pártok

Megszorítások nélkül csökkentenék a jelenleg rekordmagas államadósságot az ellenzéki pártok – hangzott el a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd politikusainak hétfői sajtótájékoztatóján.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón elmondta: rekordmértékű, 42 ezer milliárd forint az államadósság, ami meghaladja a GDP 80 százalékát. Tíz éve nem látott magasságban az infláció, romlik a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, soha nem volt még ilyen drága az euró, soha nem ért még ilyen keveset a forint, emellett az Orbán-kormány túlköltekezik – sorolta. Szerinte a magas államadósság oka a „mérhetetlen korrupció” is.

Ilyés Márton, a Momentum alelnöke, a párt gazdaságpolitikusa felhívta a figyelmet arra, hogy a béremeléseket, az adóvisszatérítéseket a kormány csak a költségvetési hiány és az államadósság növelése árán tudja finanszírozni. Úgy folytatta, ha az Orbán-kormány hatalmon marad, akkor megszorításokat kell végrehajtania vagy el kell inflálnia ezeket az intézkedéseket. Szerinte ha Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kormányra kerül, képes lesz megszorítások nélküli gazdaságpolitikát folytatni. Fel fogják szabadítani azokat az európai uniós forrásokat, amelyet most Orbán Viktor miatt felfüggesztettek; megtisztítják a közbeszerzéseket – közölte, jelezte azt is: felfüggesztik, átvizsgálják a látványberuházásokat is, például a Fudan Egyetemmel kapcsolatosat, illetve a Budapest-Belgrád-vasútvonal építését. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szólt arról, hogy fontos különbség volt az elmúlt két évben más országok és a Fidesz koronavírus-járvány miatti gazdasági válságkezelésében.
    Máshol a megnövekedett államadósságot arra használták, hogy az embereket segítsék, Magyarországon viszont a forrásokat „a gazdaság újraindításának hazug mítosza alatt a fideszes oligarchák újabb és újabb feltőkésítésére költötték el” – hangoztatta.
    Szerinte az a hatalmas adósságtömeg, amit Orbán Viktor vállalt, azt a célt szolgálta, hogy a Fidesz gazdasági hátországát megerősítse, hogy felkészüljenek 4, 8, 12 ellenzékben töltött évre, mert tudják, hogy a magyar választópolgárok nem fognak még egy esélyt adni nekik.
    Közölte, ezt a folyamatot visszafordítják, mert nem hagyhatják, hogy bűnözők kezén legyen a közvagyon.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!