Gyöngyösi a közétkeztetésről: a sótartalmat EMMI rendelet szabályozza

797

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet szabályozza a közétkeztetésben felhasznált alapanyagok mennyiségét és gyakoriságát. Azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a hétköznapi életben a rendeletben szabályozott sómennyiség többszörösét fogyasztjuk. Az „íztelen” jelzőt valamint a mennyiségi kifogást is véleményem szerint ez a szabályozás érdemelte ki – fogalmazott közösségi oldalán Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő az elmúlt napok elégedetlenségeivel kapcsolatban. Ő maga is érintett, hiszen három gyermeke is étkezik napi háromszor helyi közintézményekben.

Az új szolgáltató cég első működési napjaiban már számos elégedetlenséget lehetett olvasni a közösségi médiában az ételek minőségi és mennyiségi változásával kapcsolatosan. Gyöngyösi szerint a közétkeztetés megítélése mindig is mostoha volt, ez most sincs másképp. Sajnos olyan kritikák is napvilágot láttak itt a facebookon, amiben a közétkezésben dolgozó embereket minősítik.

A már említett rendelet 5. számú melléklete egy táblázat, melyben szabályozzák az étkezés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitelt. A napi háromszori étkezés soron láthatjuk, hogy egy óvodás korú gyermeknek a közétkeztetés keretein belül összesen 2-5,5 g, egy alsós korú 3,5-6,6 g, 11 éves kortól pedig 3,5-7,9 g só/ nap felhasználásával készíthetnek ételt. A Promenád 24 oknyomozó cikkében láttam egy zsemlét egy szelet szalámival. Magam is szomorú lennék egy ilyen reggelivel/uzsonnával a tányéromon. Egy 70 g-os zsemle sótartalma 0,91 g, az 5,5 g-os szalámi szeleté 0,209 g. A képen látható „szendvics” már 1,119 g sót tartalmaz. A Félegyházi pékség honlapján talált adatok szerint, az általuk forgalmazott nagyon étvágygerjesztő szalámis szendvics, amiben a szalámi mellett még sajtot is találhatunk 2,96 g sót tartalmaz – vezette le a képviselő.

Hozzátette, a jogalkotót sem marasztalná el, mert a szándék is érthető, hiszen a túlzott sófogyasztásnak a számlájára írnak számos egészségkárosodást.

A kritika az alanyt ösztönözheti, Gyöngyösi Ferenc reméli, a közétkeztető cégnél is így lesz. ,,Én a magam részéről annak szoktam „szurkolni” hogy valami működjön és nem annak, hogy valami ne, legyen az bármi, közétkeztetés vagy közlekedés” – zárta gondolatait a képviselő.

Márki-Zay Péter polgármester vasárnap esti videójában elmondta: tud arról a sok panaszról, ami a vásárhelyi közétkeztetést végző Prizma Food tevékenysége kapcsán érkezett. Megkereste a cég vezetését, és azt a tájékoztatást kapta, hogy minden jogszabályi előírást betartanak a kimért adagokkal kapcsolatban. A polgármester hozzátette, a fentiek ellenére igyekeznek kezelni ezt a problémát és javítani a helyzeten.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!