Elhunyt Sidney Poitier

85

Ismét egy 20. századi színészlegenda távozott. 94 éves korában elhunyt Sidney Poitier, aki például első afroamerikaiként megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat (korábban Hattie McDaniel a legjobb női mellékszereplő díjat nyerte meg az Elfújta a szélben nyújtott alakításáért). Polgárjogi jelentőségén túl azonban számos kiváló filmben játszott, sőt rendezett is.

Poitier 1946-ban lett az Amerikai Néger Színház tagja, de nem sokkal később már Hollywoodban ért el sikereket. A nagy áttörést számára először a Tábladzsungel című film hozta meg, amelyben egy lázadó középiskolást alakított, majd talán ennek hatására Tony Curtissel együtt játszott A megbilincseltek című filmben egy szökött rabot, aki össze van láncolva a Curtis által alakított, és a feketéket mélyen megvető John Jacksonnal. E film kapcsán még csak jelölték őt Oscarra, 1963-ban azonban a Nézzétek a mező liliomait! című filmért már megkapta azt.

Sok bírálat is érte őt, mert sokak szerint Hollywood őt tolta az élőtérbe, mint kivételt, pedig valójában sok fekete színész még ekkor sem rúghatott labdába. Filmjei értékéből azonban ez mit sem von le. A közönség láthatta őt A sakál című, Richard Gere és Bruce Willis főszereplésével bemutatott akciófilmben is.

A Sakál képek
Részlet A sakálból (Richard Gere és Sidney Poitier); a kép forrása: filmkatalogus.hu

Poitier azonban beállt a kamera másik oldalára is, és rendezőként is megvillantotta tehetségét. Legismertebb ilyen filmjei vígjátékok, mint a Dutyi dili és a Ki kém, ki nem kém.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!