Elhunyt Kóbor János

Az Omega frontemberét rövid, súlyos betegség után 78 éves korában érte a halál. A(z egyik?) legnevesebb magyar zenekar énekese volt, akik az elmúlt 60 évben beírták magukat a magyar kultúra nagykönyvébe.

78 éves korában elhunyt Kóbor János. Építészmérnöki diplomát szerzett, de soha nem dolgozott a szakmában, 1962 óta volt az Omega frontembere, és még 2020-ban is adtak ki lemezt, Testamentum címmel.

Az Omega tagjaival megosztva 1987-ben a Liszt Ferenc-díjat, majd 2013-ban a Kossuth-díjat is. 1995-ben Kóbor a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is megkapta, 2013-ban pedig Budapest díszpolgára lett.

Bár az Omegának, egyébként 1961-es megalakulása óta számos korszaka volt, Kóbor János 1962-es belépése óta végig a csapat oszlopos tagja maradt. A zenekar mellett volt zenei rendező, kiadóvezető, és alapított egy hangberendezés-kölcsönző céget is.

Az Omega mintegy 20 albumot jegyez, ezek között vannak válogatáslemezek is. Rengeteg ismert daluk van, amiért mégis érdemes kiemelni a Gyöngyhajú lányt, hogy ennek külföldi feldolgozása is viszonylag ismert lett, a Scorpions lévén.

Az Omega egyértelműen nem csak a magyar könnyűzene, de a magyar kultúra szerves részévé is vált az elmúlt 60 évben. Hogy ez mennyire így van, arra talán bizonyíték Kovács András 1969-ben készült zenés dokumentumfilmje, az Extázis 7-től 10-ig, amelyben az akkori Omega, Illés vagy éppen Metró rajongó fiatalokkal beszélgettek, és mutatták be például az Omega fellépéseit is (akkor még többek között Presser Gáborral).

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!