Bezuhant az olajár – mikor csökken itthon az üzemanyagok ára?

598

Röviddel 18 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 9,14 dollárral (11,15 százalékkal) 73,08 dollárra esett vissza – szeptember elején volt utoljára ezen a szinten. Akkor 451 forintot fizettünk egy liter 95-ös benzinért.

Bezuhant a Brent olajfajta ára pénteken késő délután azokra a félelmekre, hogy ha tovább terjed a koronavírus Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett új variánsa, akkor újra bezárkózhatnak az országok, és korlátozhatják a közlekedést, ami a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején.

A holland ügyvivő kormány például péntek este újabb szigorításokat, közöttük éjszaki lezárásokat rendelt el a több mint két hete rendkívül magas számú koronavírus-fertőzött és az egyre súlyosbodó egészségügyi válság miatt: a vasárnaptól érvénybe lépő rendelkezések értelmében a vendéglátó egységeknek és a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltoknak délután öt órától reggel ötig zárva kell tartaniuk, továbbá zárt tereken ismét kötelező lesz a maszk viselése.

Egyre több ország jelent be utazási korlátozásokat a járvány terjedése miatt, és ez nagyban befolyásolja az üzemanyagok világpiaci keresletét.

A magyar kormány döntése értelmében november 15-től három hónapon át maximum 480 forint/liter áron lehet benzint és gázolajat árulni.

Ha az olajár tovább esik a fokozódó pandémia miatt, indokolatlanná válik a hazai árszabályozás, hiszen szeptember elején, mikor utoljára volt 73 dolláron az árszint, a magyar töltőállomásokon 451 forintba került egy liter 95-ös benzin, a gázolajat pedig 448 forintért kínálták.

Hozzá kell tenni, az elmúlt két és fél hónapban jelentősen emelkedett a dollár árfolyama a magyar fizetőeszköz elértéktelenedése miatt: az ősz elején még 300 forint körül cserélt gazdát az amerikai valuta, jelenleg 326 forintba kerül.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!