Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

14 kalauz dolgozik majd a tram-traineken, amikből nem kér a honvédség

A honvédség nem kér a tram-trainből, inkább buszokkal ingáztatna naponta 250 katonát Szeged és Vásárhely között. A MÁV Start munkatársainak családtagjai nem utazhatnak ingyen áprilistól a vasútvillamoson, a járművezetők 2 nap rendkívüli szabadnapot kapnak, béremelésről még nincs szó. A tram-traineken 14 jegyellenőr dolgozik majd. 

Hétfőtől megindul az utasforgalom a tram-trainen. A szerelvényeken 14 jegyellenőr teljesít majd szolgálatot – tudta meg lapunk a vasútvillamost üzemeltető MÁV kommunikációs igazgatóságától. Azt írták szerkesztőségünknek, ők az ingyenes időszak alatt jelen lesznek a járatokon, alapvetően utastájékoztatást és fedélzeti, illetve megállóhelyi szolgáltatás-ellenőrzést fognak végezni. Segítik az utasokat megismerni például a leszállásjelző, a vészjelző, az ajtónyitás-zárás működtetését, és ellenőrzik a kötelező maszkhasználatot mind a járművön, mind a megállóhelyeken.

– Tudomásunk szerint 40, speciális képzésen részt vett mozdonyvezető látja el a járművezetői feladatokat a tram-traineken. Ők nem csak Szeged és Hódmezővásárhely között teljesítenek szolgálatot, más vasútvonalakon is dolgoznak majd. Éppen ezért javasoltuk, 15-20 százalékkal növelje a tram-train vezetésére kijelölhető munkatársi létszámot a vasúttársaság, hogy megbetegedések vagy egyéb okok miatt ne okozzon semmilyen gondot a különleges munkakör ellátása – mondta lapunk érdeklődésére Szóth Tibor. A Mozdonyvezetők Szakszervezetének szegedi ügyvivője hozzátette, noha a minimálbér és a garantált bérminimum 2022-es emeléséről már döntött a kormány, számukra továbbra sem sikerült béremelést kiharcolni, pedig csúcsokat dönt itthon az infláció. Ezért a héten konzultációt  kezdeményeztek a munkaadóval, hogy az idei reálkereset csökkenésüket mielőbb ellentételezze a MÁV. Ami a tram-train vezetőit illeti, hiába roppant felelősségteljes munka közúti és vasúti körülmények között biztosítani a személyszállítást, bérnövelésre semmilyen ígéretet nem kaptak.

Az állami vállalat „nagylelkű” ajánlata pusztán arról szól, hogy akik éves szinten 50 százaléknál többet dolgoznak tram-trainen, azokat 2 nap rendkívüli szabadsággal jutalmazzák.

Kérdésünkre arról is beszélt az érdekképviselő, hogy tudomásuk szerint a MÁV Start dolgozóinak családtagjai nem utazhatnak majd ingyen áprilistól a tram-trainen. 

A Magyar Honvédség nem tart igényt a vasútvillamosra – legalábbis erre lehet következni abból a napokban megjelent közbeszerzési felhívásból, miszerint 2022. február 22-től 218 közlekedési napon, illetve 2023 és 2025 között évi 254 napon öt busszal oldaná meg 250 katona Szeged és Hódmezővásárhely közötti ingázását. Pedig a Vásárhelyen működő Bocskai István Lövészdandár laktanyája egy kőhajításra van a tram-train Népkerti megállójától. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!