Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Változó éghajlat, változó mezőgazdaság – tudományos eredményeket foglaltak össze a Mezőgazdasági Karon

Konferenciát tartottak a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar kutatói a fenntartható agrárgazdálkodásról. A klímaváltozás egyre nagyobb hatással van a növénytermesztésre és az állattartásra is, így új módszerekkel és forróságtűrő fajták nemesítésével kell válaszolnia a mezőgazdászoknak a felmerülő kihívásokra, fogalmazott Mikó Edit, a kar dékánja.

Fenntartható mezőgazdaság és élhető jövő Hódmezővásárhelyen is. Az SZTE Mezőgazdasági Kara is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia novemberi előadássorozatához. Az MTA az ősz utolsó hónapját a tudomány ünnepének szentelte, így a vásárhelyi kutatók is összegyűltek, hogy egy konferencián számoljanak be legújabb tudományos eredményeikről. Dr. Mikó Edit nyit a kar dékánja úgy látja, hogy a klímaváltozás és az ahhoz történő alkalmazkodás kötötte össze a kutatási anyagokat.

Láthatjuk hogy az események egyre inkább felgyorsulnak, ezen a területen a mezőgazdaságnak nagyon nagy a szerepe. Hiszen ha csak a vízhasználatot nézzük, akkor a mezőgazdaság az öntözés révén a mezőgazdaság intenzív vízhasználó, nyilatkozta Mikó Edit a Vásárhelyi TV-nek.

A tudományos előadások között az elsivatagosodás utáni növénytermesztés és állattenyésztés is szóba került. A változó körülményekre az agrárium változó növények termesztésével válaszolhat. Felmerült az édesburgonya és a borsó jelentősége is a konferencián.

Gyalai Ingrid a csípőspaprikák pozitív élettani hatásait kutatta. Antioxidáns hatásukról beszélt, négy különböző csípőspaprikát (chili, étkezési paprika, fűszerpaprika, cseresznyepaprika) vont vizsgálat alá. Azt kutatta, melyik elemük az, amelyik ilyen beltartalmi hatással rendelkezik.

Mikó Edit kiemelte: a következő években fontos feladat lesz a mezőgazdászok számára, hogy olyan növényfajták nemesítésén dolgozzanak, amelyek képesek alkalmazkodni a változó és egyre melegedő Kárpát-medencei klímához.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!