Taktikaiszavazas.hu: 2%-kal vezet Lázár Márki-Zay előtt

569

Újraindult a taktikaiszavazas.hu. A legutóbbi adatokat összevetve arra az eredményre jutottak, ha most lennének a választások, Lázár János 48,41%-os, Márki-Zay Péter 46,45%-os eredményt érne el.

Az oldal számítási modellje az elmúlt három országos választás (2018-as országgyűlési, 2019-es EP, és 2019-es önkormányzati választás) eredményeit súlyozza úgy, hogy a közös ellenzék és a Fidesz az adott választókerületben az országos átlagánál jobban vagy rosszabbul teljesített-e. Például az ellenzék a Pest 1-es (Érd és környéke) választókerületben az országos eredménye átlagát 11%-kal haladta meg, így ebben a kerületben az ellenzék országos átlagánál várhatóan 11%-kal jobban fog teljesíteni 2022-ben.

A modell jelenleg nem veszi figyelembe sem a Fidesz jelöltjének személyét, sem az ellenzéki kihívó személyét. A jelölt személye javíthatja vagy ronthatja az adott pártszövetség várható szavazatarányát egyes kerületekben – hívják fel a figyelmet.

A modell a választásokhoz közeledve az alábbi extra adatokkal dolgozhat majd:

  • Demográfiai adatok (és azok befolyása a választási hajlandóságra) választókerületenként,
  • Átszavazási hajlandóság a fő jelöltekre (pl. MKKP szavazók az ellenzékre, vagy Mi Hazánk szavazók a Fideszre),
  • OEVK-szintű előrejelzések beépítése.

Figyelmeztetnek arra is, több, mint 30 körzetben olyan szoros az eredmény, hogy biztosat nem lehet mondani a választás kimeneteléről.

Sanyó Ádám elemzése szerint Szegeden Szabó Sándor 62,3%-os eredményt érhet el a fideszes jelölt, Bartók Csaba ellen; a megyei kettes körzetben Mihálik Edvin 52%-on, B. Nagy László 43,3%-on áll; a szentesi-csongrádi körzetben Szűcs Ildikó 45%-ot, Farkas Sándor 48,3%-ot kapna; a négyesben pedig Márki-Zay Péter 46,45%-ot, Lázár János 48,41%-ot érne el.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!