Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Teleki utcai bölcsőde: megvannak a nyertes pályázatok

Felújítás, korszerűsítés után újra bölcsőde lesz a korábban is hasonló célokat szolgáló, Hódmezővásárhely, Teleki utca 10. szám alatti épületegyüttes. A három épület (főépület, udvari tárolóépület, udvari mosdó melléképület a mosodával) hasznos alapterülete a felújítással és korszerűsítéssel 321,08 m2 lesz.

Az intézményben akadálymentes környezetet alakítanak ki. A gazdaságos üzemeltetés érdekében megújuló energiát használnak majd a bölcsődében, hőszivattyús hűtés-fűtés rendszert alakítanak ki, a tetőre 58 db 290 W-os napelem kerül. 2 csoportszobával, 26 fős gyermeklétszámmal, 7 dolgozóval számolnak a beruházás átadása után. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

„Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című TOP-6.2.1-19 kódszámú pályázat keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 230 millió Ft európai uniós támogatást nyert a Teleki utcai bölcsőde felújítására, korszerűsítésére. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést a HPQ PLUS Kft. nyerte nettó 149.536.407,- Ft-os ajánlattal, a parkolókat a Miksi Bau Kft. építheti meg nettó 3.472.484,- Ft-ért.

Az 1195 m2-es telken egy főépület és három kisebb melléképület található, utóbbiakból egyet elbontanak. A főépületben a pályázati kiírásnak megfelelően 2 csoportszoba kerül kialakításra és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló funkciók. Az épület a jelenleg érvényes bölcsődei előírásoknak – pl. a csoportszobák mérete és természetes bevilágítottsága tekintetében – már nem felel meg, így az épület nagyobb léptékű átalakítására van szükség,
jelentősebb bontási munkákkal.

A gazdaságos üzemeltethetőség érdekében az épületek külső hőszigetelést kapnak, megújuló energiát felhasználva valósul meg a bölcsőde energetikai korszerűsítése, hőszivattyús hűtés-fűtés rendszert alakítanak ki, a tetőre 58 db 290 W-os napelem kerül. Ezek teljesítménye 15 kW, éves termelése optimális esetben 15730 kWh.

A bölcsőde villamos berendezéseinek éves fogyasztása, becslés alapján, 16450 kWh. A fejlesztés eredményeként akadálymentes környezetet alakítanak ki, ezt többek között a bejárathoz kialakítandó rámpa, az akadálymentes bejárat és az épületben elhelyezendő akadálymentes mosdó is biztosítja. Az épület előtt 6 db parkolóhely létesül az ároklefedést követően térburkolattal ellátott közterületen.

A kivitelezési munkák várható befejezése 2022 nyara. A projektről bővebb információt a https://hodmezovasarhely.hu/telekibolcsode/ oldalon olvashatnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!