Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A vásárhelyiek szerint nem kell lemondania MZP-nek a polgármesterségről, a vidékiek szerint viszont igenis

A lapunkon szavazó vásárhelyi olvasóink 51 százaléka nem szeretné, hogy lemondjon Márki-Zay Péter polgármesteri tisztségéről miniszterelnök-jelöltsége miatt, ugyanakkor a voksoló Csongrád-Csanád megyeiek többsége szerint le kellene mondania – derül ki a szerkesztőségünknek készült elemzésből, ami rámutatott: országos, sőt határon átnyúló véleménynyilvánítás kerekedett kérdésfeltevésünkből. 

Egy szűk hónapja kezdeményezte a hódmezővásárhelyi Fidesz, hogy mivel az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének választották meg, mondjon le polgármesteri tisztségéről Márki-Zay Péter (később már csak azt indítványozták, menjen fizetés nélküli szabadságra).

Mivel lapunk is kíváncsi volt, az előbbiről mi az olvasóink véleménye, szavazást indítottunk. A cikk, így a voksolás lehetősége sokakhoz eljutott a közösségi oldalakon történt megosztások után. Noha egy véleménynyilvánító – nem reprezentatív – felmérésről volt szó, ami a helyieket érinti igazán, utóbb kiderült, országos, sőt határon átnyúló szavazás kerekedett kérdésfeltevésünkből. November 11-ig 2126 voksoltak: 54,7 % szerint le kellene mondani a városvezetői székről Márki-Zay Péternek, 45,3 százalék szerint viszont nem.

A szavazási felületet működtető Pegapoll részletes elemzést készített, amelyben a szavazatok leadásának földrajzi helye szerint vizsgálta a leadott voksokat, majd csoportosították őket települési, megyei, regionális és országos szinten is.

A voksok mindössze 18 százaléka érkezett Hódmezővásárhelyről, a vásárhelyiek 51 százaléka viszont a maradás mellett szavazott.

Csongrád-Csanád megyei összevetésben ellenkezőjére fordult az arány: 51 százalék úgy gondolta, le kéne mondania polgármesteri tisztségéről Márki-Zay Péternek.

A belföldi térségek esetében általánosságban elmondható, hogy minél kevesebben vettek részt a szavazáson, annál nagyobb volt a különbség az “IGEN”-ek javára. Minél nagyobb volt a részvétel, annál szorosabb volt az eredmény. Vagyis minél nagyobb volt az aktivitás (minél inkább helyi ügynek tekinthető a kérdés), annál kisebb különbséggel nyert egyik vagy másik válasz – írta a Pegapoll elemzésében.

A határon túliak körében a szimpátiaszavazás élesen elvált attól függően, közvetlen szomszédságunkban élne-e a szavazók, vagy messzebb, nyugatra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!