Januártól nagyot drágul majd a kenyér

Az elmúlt 7-8 év csöndje után a hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta, tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár. A drágulás természetesen megjelenik a liszt, majd a kenyér árában is.

Hollósi Dávid szerint a drágulásnak több összetevője van: energiaválság, Covid okozta gazdasági változások és az aktuális nyersanyagpiaci szuperciklus. Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték. Így tehát van egy negyedik összetevője is a drágulásnak: a hiánycikk státusz.

,,A problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket”

– fogalmazott a szakember.

A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt átadási árát januárban, de Hollósi Dávid szerint a boltok polcain összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet.

De azt is hozzátette: ez csak ,,a tankönyvi matematika”, több befolyásoló tényező módosíthatja az árat tavaszig.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!