Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Oroszné Seres Katalin: kisebb karácsonyi forgatag alakult ki Márton-napon az üzletben

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” -tartja a mondás a Márton-napi népszokásokhoz kapcsolódóan. Hódmezővásárhelyen tartják a szokásokat, a liba több részéből főznek ma este ínycsiklandó vacsorát. Főleg a libamáj, és a mell fogyott az egyik helyi baromfi üzletben.

Hatalmas kínálattal készültek az idei Márton – napra az egyik helyi baromfiboltban. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy sokan tartanak novemberben hagyományos libavacsorát. A boltot tegnap megrohamozták a vevők és szinte az összes libahúst megvették:

„A legkeresettebb a libacomb egyébként, meg a ludaskásához való aprólékok, tehát a farhát, a nyak, a zúza, szárnytő, ezeket viszik ilyenkor legjobban”

-tájékoztatott Oroszné Seres Katalin, a Zsoldos utcai baromfibolt tulajdonosa.

A ludaskása  az egyik legolcsóbban kihozható készétel a Márton napi vacsora ételek közül. A hízott libamáj a drágább finomságok közé tartozik, de sokan választják ezt is, például hagymás törtkrumpli körettel. A libahúshoz sokféle fűszer illik, jól kombinálható:

„A sülteket sem egy nagy „was ist dasz” elkészíteni. mert a libacomb, libaszárnytő ami alkalmas sütésre, annyi a lényege, hogy nem kell nagy hőmérsékleten sütni, egy kis víz hozzáadásával saját zsírján megsül a sütőbe.”

-tette hozzá.

Ezen a héten a legutóbbi szállítás alkalmával 1000 kg hús érkezett ebbe a helyi szárnyas boltba, amibe persze nem csak libahús volt, de java részét már elvitték a vásárhelyiek. A Márton-napot szokás ilyenkor több napon keresztül, akár még a hétvégén is ünnepelni.

Borítókép: delmagyar.hu

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!