Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elkezdődött a Volánbusz és Hódmezővásárhely önkormányzata közötti per

A mai napon perfelvételi tárgyalással megkezdődött a Szegedi Törvényszéken a Volánbusz Zrt, mint felperes és Hódmezővásárhely MJV Önkormányzat Közgyűlése, mint alperes közötti polgári peres eljárás. Az eljárás érdemi tárgyalással, tanúk meghallgatásával december 2-án folytatódik.

Arról korábban mi is írtunk, hogy polgári peres eljárást indított a Volánbusz Hódmezővásárhely (és Szombathely) ellen. A per alapja az volt, hogy a Volánbusz meglátása szerint amikor a vásárhelyi önkormányzat új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok március 1-től történő biztosítására, a Volánbusz szerint a helyi közszolgáltatási szerződést a városvezetés nem mondta fel jogszerűen és a közös megegyezéssel történő megszüntetésben sem állapodtak meg a felek. A Volánbusz egyébként a helyi járatok üzemeltetésének feladatait az önkormányzati döntéstől függetlenül azóta is változatlanul ellátja és továbbra is a 2018-ban pályázat útján elnyert, 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát tartja hatályosnak.

A kép illusztráció; a Volánbusz Zrt. szerint a város és a köztük 2018-ban létrejött, 2019. január 1-je és 2023. december 31-e közötti szerződés érvényes és hatályos.

A város ezzel szemben azt állítja, hogy az alá nem írt szerződés nem hatályos semmiképp sem.

Abban a felek között nem volt vita a perfelvételi tárgyaláson sem, hogy közöttük nincs hatályos és aláírt szerződés, de még 2018-ban az akkori közgyűlés elfogadta, hogy a szerződést megkötik, mondta a felperes jogi képviselője. 2019-ben a város még teljesített díjfizetést, de például 2019 szeptemberében leírt szerződési feltételekre a felperes már nem kapott választ.

Ami bizonyosnak tűnik az érdemi tárgyalás előtt, hogy a felek között, mind a két fél által aláírt írásbeli szerződés nem jött létre, ezt nem is vitatják. A felperes a bizonyítás során arra szeretne rávilágítani, hogy ez a személyszállítási szerződéseknél nem is kötelező, valamint, hogy mivel a felek tárgyaltak a szerződés megszüntetéséről, ezért érvényes és hatályos szerződésről van szó.

Ennek bizonyítására a tárgyalásokon a Volánbuszt képviselő 2 munkatársat jelentette be tanúként. Meghallgatásukra az érdemi tárgyaláson, ez év december 2-án kerül sor.

Lakatos Péter bíró jelezte azt is a tárgyaláson, hogy tervei szerint első fokon még idén döntést hozna.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!