Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyi alkotó szobrával emlékeznek a szegedi Dóm előtt a hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltakra

A hortobágyi kényszermunkatáborokba deportáltakra mostantól köztéri szobor emlékeztet a szegedi Fogadalmi templom kertjében. A mészkőből és bronzból készült kompozíció a vásárhelyi Návay Sándor keze nyomát dicséri, akinek ez az első műemléke a Tisza-part városban. A szobrot ünnepélyes keretek között a hétvégén avatták fel.

Ünnepi szentmisét celebrált október 30-án délelőtt Kiss-Rigó László megyés püspök a szegedi Dómban arra a közel 10 ezer emberre emlékezve, akiket 71 évvel ezelőtt minden bűn és bírói ítélet nélkül, a rendszer ellenségeiként elhurcoltak a hortobágyi kényszermunkatáborokba.

Csongrád megyéből 11 településről hurcolták el 1950 június 23-án családokat. ez egy olyan tett volt, amit azt hiszem, soha nem lehet megbocsájtani. A gyerekek is pont olyan körülmények közé kerültek, mint a felnőttek. Azt gondolom, hogy ennél borzalmasabb nincs. A családokat szét zilálták, tönkretették, nagyon sok ember földönfutó lett, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Dr. Mari Albertné, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke.

Dr. Mari Albertné is kisgyermekként élte át a deportálást, aki a többi fogvatartottal három év után szabadult azzal az útravalóval, hogy ez egy tévedés volt és felejtsék el, ami történt. Míg Recskről lehetett hallani, addig Hortobágyról szinte alig. Ezen szeretett volna változtatni az áldozatok emlékét ápoló egyesület, amely hosszú évek után méltó köztéri szobrot állított a szegedi dóm kertjében. A kompozíciót a vásárhelyi Návay Sándor készítette.

A szobor végül is mészkőháttérrel van kialakítva és áttört figurák vannak mellette, akik a kitelepítéskor meghaltak. Egy családot ábrázol, apát, anyát, kisfiút és kislányt, előttük egy bőröndön ül egy gyerekfigura, aki visszaemlékezik szüleire, nagyszüleire, nyilatkozta Návay.

A szobor leplezése után, de már rögtön felállításakor is szelfi-pontként szolgált, aminek leginkább készítője örül. Ahogy elmondta, két gyerek minden további nélkül odarohant hozzá és beállt ebbe a kivágott, negatív formába. Gyakorlatilag akkor kapcsoltam én is, hogy milyen jól sikerült ez a kompozíció, hogy az élő emberek hirtelen összekapcsolják a jövőt, a jelent és a múltat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!