Nemzedékeket tanítottak: Cselőtei József és Cselőtei Józsefné díszdiplomát kapott

813

A mai díszközgyűlés keretében két pedagógusi díszdiplomát adtak át a Városháza díszterében. Cselőtei Józsefné és Cselőtei József okleveles tanítók, mindketten 65 éve szereztek diplomát a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon elődjénél, a Tanárképző Főiskolán, így vasoklevelüket vehették át Márki-Zay Péter polgármestertől. A velük készült interjút hamarosan olvashatják.

Cselőtei Józsefné pályáját 1955. július 2-án kezdte a Nagymágocs-Árpádhalmi Iskolában. Első osztályosokat tanított, 22 kislány volt az osztályában. Nagyon nagy szeretettel és felkészültséggel foglalkozott velük. A következő tanévben a Derekegyház-Kéktói iskolába kérte magát, ahol az elsősöktől az ötödikesekig 5 osztályt tanított. 1957-ben férjhez ment és a férje mellé a Hódmezővásárhely Rárósi iskolába helyezték át, ahol szintén az összevont első 5 osztályban dolgozott. Körzetesítés miatt a Tegehalmi iskolában folytatta az összevont tanítást. Közel 20 évet töltött tanyai gyermekek oktatásával. Mindig arra törekedett, hogy tanítványai olyan felkészültek legyenek mintha városi iskolába jártak volna. A körzetesítés a Tegehalmi iskolában is utolérte, így került a Hódmezővásárhelyi Ságvári Endre, majd a Dr. Münnich Ferenc Általános Iskolába, ahol 20 évet töltött nyugdíjazásig. Pályája során sok hátrányos helyzetű és kiemelkedően jó képességű, szorgalmas, igyekvő gyerekkel találkozott. A tanítónő mindig szeretettel, megértéssel közelített hozzájuk, a nevelést ugyanolyan fontosnak tartotta, mint a tanítást.

Pályája során számos kitüntetést kapott, többek között Kiváló Munkáért és a Pedagógus Emlékérmet.

Cselőtei József okleveles tanító szintén vasoklevélben részesül a mai napon.

Cselőtei József pályakezdőként 1955-ben Mindszentre került, 2 év után a Hódmezővásárhely Rárósi Általános Iskolába helyezték, ahol 1. osztálytól 5. osztályig. majd 6. osztálytól 8. osztályig tanított összevonásban. A körzetesítés miatt a Tegehalmi Iskolában folytatta a szép, de nehéz munkát. Közel 20 évet töltött tanyán, ahol villany, víz és köves út nélkül igyekezett a környék felnőtt oktatását és kulturális életét is megszervezni.Később a városban, a Szántó Kovács János Iskolában 6. osztálytól 8. osztályig összevont napközis csoportot vezetett. Közben tanári diplomát szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. 1979-ben meghívást kapott a József Attila Általános Iskolába igazgatóhelyettesnek. Az iskola angol tagozatos volt, ahol második idegen nyelvként magas óraszámban tanították az angolt. Később igazgatóként folytatta ezt a munkát nyugdíjazásig.

A tanító úr pályája során nagyon sok nehéz sorsú gyermekkel találkozott, de mindenütt akadt „egy-két csiszolatlan gyémánt”, akit sikerült egy boldogabb élethez hozzásegíteni. Találkozott jó képességű, válogatott tanulókkal is, ahol szárnyalni lehetett és sokoldalú ismeretekkel felruházni a tudás után vágyó csillogó szemű fiatalokat.

Pályája során ő is számos elismerést vehetett át, többek között a Honvédelmi Minisztériumét, Hódmezővásárhely Nevelésének Szolgálatáért kitüntetést, Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

Cselőtei József úr 42 évre visszatekintve a legnagyobb elismerésnek a gyermekek szeretetét tartja, amit a mai napig is tapasztal.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!